Tee-se-itse-tiilisavustamo: kuuma, kylmä tupakointi

Savustetun lihan ystävät tekevät useimmiten savustetusta savustamosta kuumansavustetuista tiilistä yksinkertaisen laitteen ansiosta. On kuitenkin olemassa muita malleja, joiden avulla voit polttaa tuotteita eri tekniikalla. Tällaiset savustamot erotetaan monimutkaisella laitteella.

Erilaisia ​​malleja

Savustamot on rakennettu erikokoisiksi. Koristele ne viimeistelyllä, taonta, anna mielenkiintoinen muoto. Tämä ei kuitenkaan koske eroja. Voit ajatella mitä tahansa rakennusta tiilirakennukseen. Tärkein tupakoitsija on tuotteen suunnittelussa ja tupakointimenetelmässä.

Videossa tee-se-itse-tiilinen savustamo kalan ruoanlaittoon:

Kylmäsavustettu tiilinen savustamo

Savustamossa on monimutkainen laite, jossa tuote valmistetaan kylmäsavustusmenetelmällä. Savu syötetään työkammioon savugeneraattorista. Kun olet kulkenut pitkän matkan kanavien läpi, se jäähtyy. Tuotetta ei lämpökäsitellä, mutta se kovettuu hitaasti.

Kotitekoisessa versiossa savugeneraattori, jolla on syöttökanava kammioon, asetetaan tiilistä

Tärkeä! Koska kylmäsavustus ei sovellu lämpökäsittelyyn, sen valmistaminen vie enemmän aikaa, esimerkiksi 1-2 päivää.

Kuumansavustettu tiilinen savustamo

Rakennetta pidetään yksinkertaisena. Ei ole tarvetta luoda kanavia, tehdä savugeneraattoria. He taittavat savustetun tiilisen savustamon omin käsin pienen, pitkänomaisen talon muodossa. Metallikammio sijaitsee yläosassa. Tuotteet on ripustettu tähän. Haketta kaadetaan kammion pohjaan. Savustamon alaosassa on tulipesä. Puun polttaminen lämmittää kammion metallipohjan, sahanpuru alkaa haisua.

Kuumansavustettu savustamo erottuu pienistä mitoistaan

Tärkeä! Kuumana savustettuna tuote lämpökäsitellään, minkä vuoksi se kypsyy nopeasti.

Monitoimiset rakenteet

Laitteen kannalta monimutkaisinta pidetään monitoimisena yhdistettynä savustamona. Kuuma ja kylmä tupakointi voidaan tehdä täällä. Tarvitset savugeneraattorin ja tulipesän. Usein tällaisissa rakennuksissa on ylimääräisiä työskentelyalueita: brazier, paikka kattilalle, työtaso, astianpesuallas, hyllyt, markkinarakot. Rakenne on koko kompleksi, jonka sisällä on lukuisia savukanavia. Vain kokenut mestari liesi pystyy rakentamaan tällaisen savustamon.

Monitoiminen savustamo voi korvata keittiön täysin kaikilla kodinkoneilla ja pesuallalla

Piirustukset kylmistä ja kuumansavustetuista tiilisupakoitsijoista

Jos päätät aloittaa savustamon rakentamisen, tarvitset piirustuksia. Ne antavat selkeän kuvan rakenteen rakenteesta, kunkin tiilirivin sijainnista. On heti huomattava, että kokematon rakentaja tarvitsee piirustuksia savustamosta, joka on valmistettu kuumansavustetuista tai kylmistä tiilistä. On parempi antaa monitoimisen yhdistetyn uunin rakentaminen päällikölle.

Kammion pohja voidaan valmistaa ritilöistä, asettamalla ne kivillä, tai säiliön muotoinen rakenne voidaan hitsata metallista

Yksinkertaisin kylmäsavustettu savustamo muistuttaa pitkällä savupiipulla varustettua uunia, joka toimii tuotteiden kammiona.

Kuinka rakentaa tiilinen savustamo omin käsin

Ennen kuin aloitat savustamon rakentamisen, sinun on löydettävä sille sopiva paikka. Seuraava vaihe on materiaalin valmistelu. On tärkeää miettiä tiilirakennuksen suojaamista sateelta. Jos se on jatkuvasti tulvien sateessa tai lumen peitossa, rakenne ei kestä kauan. Tiili on kyllästetty kosteudella. Ampumalla puuta tulipesässä vesi muuttuu höyryksi. Tuote ei ole savustettu, vaan enemmän keitetty. Piirustuksen kehittämisen jälkeen he alkavat rakentaa tiilisen savustamon omin käsin sivuston valmistelulla.

Paikan valinta ja valmistelu

Rakennettaessa mitä tahansa savustamoa, sinun on ymmärrettävä, että se on kiinteä tiilirakenne. Rakennetta ei voida siirtää toiseen paikkaan. Tästä syystä sivuston valintaan suhtaudutaan kaikella vastuulla.

Jopa pieni savustamo on kiinteä rakennus perustuksella, jota ei voida siirtää toiseen paikkaan.

Savustamon toiminta liittyy suurten savumäärien vapautumiseen ilmakehään. Tästä syystä on parasta poistaa se omasta ja viereisestä asuinrakennuksestasi sekä viheralueista. Valitaan paikka, joka ei ole pohjaveden tai jäteveden tulvimainen. On toivottavaa, että siellä on vakaa, tiheä maaperä. Säätiön järjestämisestä aiheutuu vähemmän kustannuksia.

Savustamon rakentamiseen valittu alue on puhdistettu kasvillisuudesta, kivistä ja roskista. On optimaalista poistaa maaperän ylin kerros ruohonjuurilla. Jos alue ei ole tasainen, se saatetaan vastaavaan normaalitilaan.

Materiaalien ja työkalujen valinta

Ensinnäkin rakennusmateriaali valmistetaan savustamon rakentamiseksi tiilistä omin käsin. Täällä sinun on tehtävä oikea valinta. Seinien pakottamiseen käytetään leivotusta savesta valmistettua punaista kiinteää tiiliä. On parempi asettaa tulipesä muulla materiaalilla. Takka tai tulenkestävät tiilet sopivat tähän.

Savustamon seinien pakottamiseen käytetään punaista kiinteää tiiliä.

Ratkaisun valmistamiseen tarvitaan myös erilaisia ​​materiaaleja. Perusta kaadetaan betonista. Sementtilaastilla, johon on lisätty kalkkia, voit sijoittaa savustamon pohjan. Tiiliseinät ajetaan ruskean saven liuokselle. Sementtiä ei voida käyttää tässä. Tiilimuuraus murtuu lämmityksestä. Savustamon tulipesän lähellä oleva alue on alttiina korkeille lämpötiloille. Tällöin tulisijaa voidaan tehdä tulenkestävälle savelle. Voit ostaa sen rautakaupasta. Ratkaisujen valmistamiseen tarvitset hiekkaa ja vettä.

Työkalu vaatii tavallisen rakennussarjan. Liuoksen sekoittamiseksi valmistetaan lapio, ämpäri, betonisekoitin tai iso pesuallas. Tiilien asettamiseen tarvitset lastan, tason, putkilinjan, rakennusjohdon. Jos savustamon seinämiä ei ole tarkoitus rapata tai viimeistellä koristekivillä, tarvitset laitteen liitosten osoittamiseen.

Menettely

Kun sivusto ja kaikki materiaalit on valmistettu, on aika yrittää tehdä tiilinen savustamo omin käsin aiemmin kehitetyn suunnitelman mukaisesti. Työ alkaa perustan asettamisesta. Et voi tehdä ilman sitä, koska savustamo on raskas. Maalla rakenne voi pudota ja tiilimuuraus murenee.

Perustuksen kaataminen

Betonipohja on monoliittinen laatta. Säätiön tulisi toistaa savustamon muoto, ulottua sen rajojen yli kaikilta puolilta noin 10 cm, ensinnäkin, paikalle tehdään merkinnät. Kaivoon kaivetaan 50 cm syvä kuoppa, jonka pohja tasataan, peitetään 10 cm paksuisella hiekkakerroksella, kostutetaan vedellä ja tampataan. Yläosaan kaadetaan toinen samankokoinen kerros murskatusta kivestä.

Vankan pohjan luomiseksi savustamon alle se on vahvistettu.Verkko, jonka silmäkoko on noin 15x15 cm, on sidottu metallitangoista neulalangalla, panssaroitu runko asetetaan suoraan murskatulle kivelle tai levitetään ensin musta kalvo vedeneristystä varten.

Muotin on noustava maanpinnan yläpuolelle vähintään 5 cm

Muotti asennetaan kaivannon kehälle laudoista. Se on optimaalinen, kun sen yläosa ulkonee 5 cm maanpinnan yläpuolella. Kuoppa kaadetaan betonilaastilla murskatulla kivellä. Säätiölle annetaan aikaa seistä vähintään yksi kuukausi. Tänä aikana betoni kostutetaan, peitetään kalvolla. Kun monoliittilaatta kovettuu, muotti poistetaan. Pohja on peitetty kahdella kerroksella kattomateriaalia. Vedeneristys estää tiiliseiniä vetämästä kosteutta maaperästä.

Muotoilu

Tilauksen ensimmäinen rivi asetetaan kuivaksi ilman liuosta. Tiiliä käytetään rakenteen yleisen muodon muodostamiseen. Se riippuu rakenteen tyypistä:

  1. Kun pystytät kylmäsavustetun savustamon omin käsin, ensimmäisen rivin tiilestä muodostuu välittömästi yhteinen rakenne, joka koostuu kammiosta, savugeneraattorista ja savupiippukanavasta. Rakennus on pitkänomainen. Kanavan pituuden on oltava vähintään 4 m.
  2. Kuumansavustetussa savustamossa ei tarvita pitkällä savuputkikanavalla varustettua savugeneraattoria. Ensimmäinen tiilirivi toistaa koko rakenteen muodon: neliön tai suorakulmion.

Pohjan seuraavat rivit asetetaan sementtilaastille. Se valmistetaan paksun hapan kerma. Ota 3 osaa hiekkaa, 1 osa sementtiä ja 1 osa kalkkia.

Neuvoja! Tiilien välisten liitosten paksuus on noin 12 mm.

Samanaikaisesti sokkelin kanssa pystytetään tuhkakammio - puhallin

Tulipesän pystytys

Savustamon kellarin rakentamisen jälkeen lisää tiiliriviä asetetaan saviliuokselle. On aika varustaa tulipesä. Savustamossa, joka on valmistettu savustetuista tai kylmistä tiilistä, se sijaitsee aina tuhkapesän yläpuolella. Uuni on asetettu tulisijasta tai tulenkestävästä tiilistä tulenkestävälle savelle. Voit mennä toiseen suuntaan. Savustamon palotila on hitsattu pellistä ja upotettu yksinkertaisesti muuriin.

Kuumansavustetussa savustamossa tulipesän yläpuolella on kammio tuotteille.

Seuraava elementti on tupakointikammio. Sen laite riippuu savustamon tyypistä, mutta se määritetään ensin koon mukaan. Kaikki riippuu henkilökohtaisista toiveista. Yleensä kotisavustamolle riittää kammio, jonka koko on 1x1 m ja korkeus enintään 1,5 m.

Jos tämä on savustettu savustettu tiili, kammio hitsataan metallista laatikkona, jossa on ovi. Pohja on kuuro. Tällöin suoritetaan hakkeen lastaus, joka lämmitetään tulella uunista. Pohjan yläpuolella hitsataan pysäyttimiä, pannu on kiinnitetty rasvan poistamiseen tuotteesta. Asenna kammion yläpuolelle ritilöiden tai koukkujen kiinnittimet, joihin savustetut tuotteet kiinnitetään. Kammion yläosassa leikataan savupiipun alle ikkuna savun poistamiseksi.

Jos katsot kylmäsavustetun tiilisen savustamon kuvaa, kokematonkin liesi valmistaja ymmärtää, että savugeneraattorin tulipesä sijaitsee kaukana savukammiosta. Pohjaa ei tarvitse tehdä, koska se estää savun virtauksen kanavasta. Tähän vedetään yleensä säkkikangas, joka toimii suodattimena, joka vangitsee nokea. Loput kamerasta on samanlainen. Lavan päälle ripustetaan kuormalava ja yläpuolelle sijoitetaan ritilät tai koukut.

Savupiippu, savupiippu

Kylmäsavustetussa savustamossa on rakennettava vielä yksi yksikkö tiilestä - savupiippu. Se yhdistää savugeneraattorin savukammioon. Sen optimaalinen pituus on 4 m, mutta joskus se lyhennetään 2 metriin, mikä on erittäin toivottavaa. Kanavan leveys ja korkeus ovat enintään 50 cm. Se voidaan asettaa tiilistä ja jättää tässä tilassa tai siihen upotettu metalliputki.

Savupiippuun upotetun metalliputken kanava ei ole tukossa tiilimuurien saumoista poistuvalla laastilla

Tärkeä! Joskus kylmäsavustetun savustamon kanava lasketaan hautautuneena maahan. Tämä vaihtoehto sopii kuivalle, ei tulville alueelle.

Savustamon viimeinen osa on savupiippu, jossa on säädettävä säätöpelti savupiipun poistamiseksi savustuskammiosta. Se asetetaan tiilistä tai asetetaan metalliputki. Pää on järjestetty päälle. Se estää sedimentin pääsyn tupakointikammioon putken kautta.

Testaus

Kaikkien töiden valmistuttua savustamoon ei kosketa vähintään viikkoa. Liuoksen tiili on kyllästetty kosteudella. Sen täytyy kuivua. Sen jälkeen suoritetaan ensimmäinen testaus.

Ensimmäinen sytytys tulipesässä suoritetaan aikaisintaan viikon kuluttua savustamon rakentamisen valmistumisesta

Testaus koostuu seuraavista vaiheista:

  1. Jos kyseessä on kuumansavustettu savustamo, lastut lastataan kammioon. Uuniin tehdään tulipalo. Savugeneraattori palaa kylmäsavustetussa savustamossa.

    Savuttomia siruja käytetään hedelmistä tai lehtipuista, jotka eivät ole hartsia

  2. Pieni määrä tuotetta sijoitetaan kammion sisään, esimerkiksi 1 kala tai pala lihaa.
  3. Savupiipun luukku on suljettu. Anna aikaa täyttää kammio savulla.
  4. Savun koostumuksen kasvaessa lämpötila nousee. Sitä on ylläpidettävä valmistetun tuotteen reseptin mukaisesti. Lämpötila säädetään avaamalla pelti. Kammion mittauksia varten on tasku lämpömittaria varten.
  5. Testaus suoritetaan puoli tuntia. Tänä aikana muuraus tarkistetaan, jotta savu ei pääse tiilien välisten saumojen läpi.

Savustamon laatu määräytyy tuotteen ulkonäön perusteella. Sen pitäisi saada kultainen väri, eikä sitä saa peittää nokessa.

Mitä ja miten tupakoida tiilessä savustamossa

Kotitupakoitsijan tupakoinnin päätuote on liha, puolivalmiit tuotteet ja kala. Reseptistä riippuen tuote ensin suolataan tai keitetään. Savustetut siipikarjan ruhot ja kanit ovat herkullisia. Joskus pieni sika savustetaan.

Kun raaka liha savustetaan, se ensin suolataan

Kotitekoisia makkaroita ja pekonia lähetetään savustamoon. Kun tupakoit kokonaisen suuren kalan, se ripustetaan ylösalaisin. Hedelmien ystävät valmistavat luumuja ja päärynöitä kylmäsavustetussa savustamossa.

Kuvagalleria käsintehtyjä tiilen tupakoitsijoita

Savustamo omalla katolla suojattuna sateelta

Savustamo voidaan varustaa suurella kammiossa, jossa on sisäänkäyntiovet

Huvimajaan voidaan rakentaa monitoiminen savustamo

Uunimuodossa oleva savustamo on varustettu höyrystimellä, työtasolla ja muilla työskentelyalueilla.

Kylmäsavustetussa savustamossa työkammion ovet voidaan valmistaa puusta

Paloturvallisuus

Tulipalo palaa tulipesän sisällä tupakoinnin aikana. Tulipalovaaralliseksi savustamoksi ei voida kutsua, mutta turvallisuustoimenpiteitä on noudatettava. Puhaltimen ja tulipesän lähellä lava on valmistettu palamattomista materiaaleista, jos kipinöitä lentää ulos. Älä järjestä helposti syttyvien esineiden ja nesteiden varastointia lähistöllä.

Savukeskuksen sijoittaminen kasvihuoneiden, kuorma-autojen viljelyn, viheralueen lähelle ei ole toivottavaa, koska puut ja kulttuuri-istutukset voivat vahingoittua

Johtopäätös

Lämminsavustetuista tiilistä valmistettu tee-se-itse-savutila voidaan rakentaa pienikokoisina. On parempi antaa vakavampi rakenne uuninvalmistajalle tai rakentaa se itse, mutta hänen valvonnassaan. Virheet johtavat siihen, että rakennus romahtaa tai tuotetta savustetaan huonosti.

Antaa palautetta

Puutarha

Kukat

Rakentaminen