Jaltan punasipuli: kasvaa siemenistä Moskovan alueella, hyödyt ja haitat, arvostelut

Jaltan sipuli voitti puutarhureiden rakkauden kaikkialla maassa paitsi punaisella-violetilla värillään. Makea maku ja suuren määrän vitamiineja ja kivennäisaineita tekee tämän vihanneksen käytöstä paitsi miellyttävän, myös hyödyllisen.

Jaltan sipuli on ulkonäöltään kaunis ja miellyttävän maku.

Mikä on Jaltan sipuli ja miltä se näyttää

Punaisen Jaltan sipulin historia alkaa 1900-luvun puolivälistä, jolloin Krimin tiedemiehet kasvattivat portugalilaisen sukulaisensa, Mader flatin, naturalisoidun muodon perusteella uudenlaisen kulttuurin. Kasvattajien tavoitteena oli parantaa säilyvyyttä ja poistaa liian voimakas violetti väri, jota pidettiin tuolloin haittana.

Aluksi lajike rekisteröitiin nimellä Yalta local, myöhemmin sen perusteella luotiin Yalta Lux ja Yalta red.

Punasipuli Yalta on salaattilajike, jossa on keskikokoisia litteitä pyöreitä hedelmiä. Sen paino on 200 g, mutta on näytteitä, joiden paino on 300 g.

Lampun ylempi peittävä kerros koostuu kuivista, tiheistä vaa'oista, jotka voivat olla violetteja, hieman punaisella sävyllä tai tumman vaaleanpunaisia. Massa on mehukas ja rapea. Sisempi osa koostuu seitsemästä kerroksesta valkoinen-vaaleanpunainen vaaka. Ne eivät käytännössä erota toisistaan.

Sipulin pohja on hieman kovera, juuristo on kuituinen.

Krimin sipulien maku on miellyttävä, makea, ilman katkeruuden vihjeitä, tyypillinen useimmille tämän kulttuurin edustajille.

Hedelmät sisältävät pienen määrän välttämättömiä aineita. Jaltan sipulin aromi ei ole liian voimakas eikä ärsytä silmien limakalvoja.

Useimmissa tapauksissa sitä käytetään valmistettaessa salaatteja tuoreista vihanneksista tai koristelemalla valmiita aterioita.

Huomio! Lämpökäsittelyn seurauksena suurin osa vitamiineista tuhoutuu, mikä vähentää merkittävästi punaisen Jaltan sipulin hyödyllisiä ominaisuuksia. Siksi on parempi käyttää sitä raakana.

Jaltan sipuli näyttää erilaiselta kuin muut lajikkeet

Jaltan sipulin ominaisuudet

Jaltan sipulin ominaisuudet ovat samanlaisia ​​kuin muiden lajikkeiden. Tämä on lämpöä rakastava ja valoa rakastava kulttuuri, joka reagoi erittäin negatiivisesti ympäristön lämpötilan jyrkkään laskuun.

Lajikkeelle on tunnusomaista korkea saanto ja taudille vastustuskykyinen. Veden ja sokerin korkea pitoisuus tekee Jaltan sipulista sopimattomia pitkäaikaiseen varastointiin. Kulttuuri voi keskimäärin "pitää" tuoreutensa ja esityksensä enintään viisi kuukautta.

Lajikkeen edut ja haitat

Jaltan punasipulilla on paljon etuja. Mutta tällä lajikkeella on myös haittoja.

Jaltan sipulilla on enemmän etuja kuin haittoja

Plussat:

 • mehukas massa ja makea maku;
 • korkea ravinteiden pitoisuus;
 • mahdollisuus kasvaa kivisellä maaperällä;
 • houkutteleva ulkonäkö.

Miinukset:

 • lyhyt säilyvyysaika;
 • korkeat vaatimukset maaperälle.

Kuinka erottaa todellinen Jaltan sipuli väärennöksestä

Jotta voit erottaa sen väärennöksestä ja valita todellisen Jaltan sipulin, sinun on tiedettävä sen ominaisuudet. Usein täysin erilaisia, samankaltaisia ​​lajikkeita pidetään väärässä tämän lajin kanssa.

Jaltan sipuli eroaa tavallisesta punaisesta seuraavilla ominaisuuksilla:

 • pää ei ole täysin tasainen, mutta kartiomainen;
 • alkuperäisen hedelmän ulkovaakut ovat kiiltäviä, purppuranpunaisia;
 • pohja vedetään sisäänpäin, sen ympärillä näkyy kirkkaan sini-violetti halo;
 • todellisessa Jaltan sipulissa on vain seitsemän sisävaakaa - ei enempää eikä vähempää;
 • alkuperäisen Jaltan sipulin mehu on kirkas ja maku makea.
Huomio! Kun otetaan huomioon lyhyt säilyvyysaika, on turvallista sanoa, että aitoja Jaltan sipulia on mahdotonta ostaa keväällä ja kesän ensimmäisellä puoliskolla.

Voit erottaa alkuperäisen lajikkeen väärennöksestä asteikkojen lukumäärän perusteella.

Miksi Jaltan punasipuli on hyödyllinen?

Jaltan sipulin hyödyt ja haitat keholle määräytyvät sen kemiallisen koostumuksen perusteella. Se sisältää A-, C- ja B-vitamiineja sekä mineraaleja. Ja antioksidanttien pitoisuus punasipulissa on melkein kaksi kertaa korkeampi kuin muissa tämän vihanneksen lajikkeissa. Kehossa on myös aminohappoja ja kuituja.

Jaltan sipulien säännöllinen kulutus:

 • auttaa vahvistamaan immuunijärjestelmää;
 • auttaa pysäyttämään tulehdusprosessit kehossa;
 • on hyvä syövän ehkäisy;
 • auttaa poistamaan hajoamistuotteita kehosta;
 • vahvistaa verisuonten seinämiä;
 • aktivoi oman kollageeninsa synteesin;
 • alentaa verenpainetta;
 • auttaa torjumaan helmintiaasia.

Jaltan sipulien liiallinen kulutus voi aiheuttaa mahalaukun ja suoliston limakalvojen ärsytystä, joten se tulisi sisällyttää varoen ruoansulatuskanavan sairauksista kärsivien ihmisten ruokavalioon.

Jaltan sipuli on hyvä lisä mihin tahansa ruokalajiin

Onko mahdollista kasvattaa Jaltan sipulia Moskovan alueella ja keskikaistalla

Krimin sipuli on termofiilinen viljely, jonka normaaliin kehitykseen ja hedelmällisyyteen tarvitaan pitkä kesä ja tietty maaperän koostumus.

Ihanteelliset olosuhteet Jalta-lajien kasvattamiseen ovat vain Krimillä. Tällä hetkellä tämän viljelyn tärkeimpiä toimittajia teollisessa mittakaavassa pidetään Opolznevoen, Goluboy Bayn, Simeizin, Zaprudnoyen ja Lavrovoen kylien agroteknisillä maatiloilla.

Tärkein syy siihen, ettei Jaltan sipulia istuteta muilla alueilla, on sopimaton maaperä. Tosiasia on, että lajike suosii Tauride-liuskekiveä, jotka keräävät aurinkolämpöä päivänvaloaikana ja antavat sen istutuksille yöllä.

Todellinen Jaltan sipuli kasvaa Krimillä, mutta voit kasvattaa tätä komeaa miestä toisella alueella. Tärkeintä on noudattaa maataloustekniikan sääntöjä.

Joskus Krimin sipulien viljely Keski-Venäjällä, mukaan lukien Moskovan alue, aiheuttaa lajikeominaisuuksien vähenemisen - se osoittautuu vähemmän mehukkaaksi ja makeaksi. Tämän välttämiseksi sinun on valittava erittäin hedelmällinen maaperä. Hyvää satoa Krimin sipulista voidaan saada kasvattamalla niitä kallioisilla alueilla. Maaperän tiheä rakenne ei anna hedelmien mennä syvälle, minkä seurauksena ne lämpenevät auringossa ja saavat hyviä kaupallisia ominaisuuksia.

Jaltan sipuli vaatii erityisen maaperän koostumuksen

Jaltan sipulien kylvö taimia varten

On parempi kasvattaa Jaltan sipulia siemenistä taimien kautta. Siementen istuttaminen suoraan suojaamattomaan maaperään viivästyttää hedelmäaikaa ja lisää hedelmiin katkeruutta. Lisäksi taimi viljellään paremmin kuin avoimella maaperällä.

Milloin istuttaa Jaltan sipuli siemeniä

Taimien siemenmateriaali istutetaan helmikuun lopulla tai maaliskuun alussa. Noin parin kuukauden kuluttua kypsyneet taimet sukeltavat avoimeen maahan.

Siementen valmistelu

Jotta voisit kasvattaa hyvän jaltasipulin sadosta siemenistä, sinun on valmisteltava istutusmateriaali oikein:

 1. Siemeniä liotetaan 30-40 minuuttia heikossa kaliumpermanganaatin liuoksessa. Tämä auttaa desinfioimaan istutusmateriaalia ja vähentää sienitautien kehittymisen todennäköisyyttä.
 2. Määritetyn ajan kuluttua siemenet pestään ja pidetään kasvustimulaattorissa (valmisteeseen liitettyjen ohjeiden mukaisesti);
 3. Liotuksen jälkeen vesi tyhjennetään ja siemenet kuivataan.
Neuvoja! On parempi ostaa Jaltan sipuli siemeniä istutettaviksi luotettavilta valmistajilta.

Kapasiteetin valinta

Mikä tahansa taimia varten sopiva astia: erityiset muoviastiat, puulaatikot, turvekattilat ja jopa kertakäyttöiset lasit. Tärkeintä on, että ne on varustettu viemärireikillä.

Istuttaa siemeniä

Jaltan sipulin siemenet levitetään maaperän pinnalle 5 cm: n etäisyydelle toisistaan. Sen jälkeen ne haudataan 1 cm ja maaperä kostutetaan suihkepullolla.

Istutusastia on peitetty lasilla tai muovikelmulla kasvihuoneilmiön aikaansaamiseksi ja jätetty kuivaan, lämpimään paikkaan.

Neuvoja! Taimien syntymiseen asti säiliö voidaan jättää pimeään paikkaan, mutta kuoriutuvat taimet tarvitsevat paljon auringonvaloa. Siksi on parempi siirtää säiliö taimet hyvin valaistuun ikkunalautaan.

Taimet on poistettava astiasta varovasti.

Taimien hoito

Jotta saat vahvoja taimia, jotka voivat myöhemmin tuottaa hyvän sadon, sinun on järjestettävä kasvien asianmukainen hoito:

 1. Lämpötilan säätö. Välittömästi siementen istuttamisen jälkeen sen tulisi olla + 23-25 ​​° С ja taimien ilmaantumisen jälkeen se tulisi laskea + 15 ° С päivällä ja + 10 ° С yöllä. Sinun ei tarvitse yrittää lämmittää tilaa enemmän, koska ylimääräinen lämpö voi johtaa tainten venyttämiseen.
 2. Valaistus. Jaltan sipulitaimien normaaliin kehitykseen tarvitaan paljon valoa. Jos se ei riitä huoneessa, sinun on järjestettävä kasvien lisävalaistus fytolampuilla tai loistelampuilla.
 3. Kastelu. Punasipulit rakastavat vettä, joten sinun on kostutettava taimet säännöllisesti, mikä estää pintamaaperän kuivumisen. Älä vain liioittele sitä - ylimääräinen kosteus voi aiheuttaa kasvien juurijärjestelmän mätää. On suositeltavaa kastella astian maaperä ruiskupullolla.
 4. Pukeutuminen. Taimet on syötettävä kahdesti: ensin lannoitteet levitetään 14 päivää kylvön jälkeen ja toiseksi kolme viikkoa ensimmäisen ruokinnan jälkeen.
 5. Taimien harvennus. Istutusten voimakkaan sakeutumisen vuoksi on suositeltavaa istuttaa taimet siten, että taimien välinen etäisyys on vähintään 1 cm. On parempi poistaa sairaat ja vaurioituneet versot.
 6. Kovettuminen. Jotta kasvit voisivat sopeutua nopeammin avoimessa kentässä, ne on valmisteltava etukäteen. Tätä varten laatikko, jossa on taimia, alkaa viedä kadulle noin viikkoa ennen istutusta, mikä lisää raitissa ilmassa vietettyä aikaa joka päivä.

Taimien laatu riippuu oikeasta hoidosta

Taimien istuttaminen avoimeen maahan

Punasipulin taimet istutetaan suojaamattomaan maaperään, kun todella kevät sää alkaa ja paluupalojen uhka on ohi. Valittu alue kaivetaan valmiiksi lapion syvyyteen, levitetään tarvittavat lannoitteet (kaliumsuola ja ammoniumnitraatti) ja sen pinta tasoitetaan karhotin.

Siirron aikana:

 • kastele taimet runsaasti astiaan ja poista taimet varovasti;
 • lyhennä lehtiä ja juuria noin puolella niiden pituudesta;
 • tee urat 4 cm syvälle, niiden välisen etäisyyden tulisi olla vähintään 35 cm;
 • valmistettujen sängyjen kastelu ja taimien istuttaminen 10 cm: n etäisyydelle toisistaan, tiivistämällä maaperää juurialueella;
 • nuoret istutukset kastellaan uudelleen.
Kommentti! On parempi käyttää kasteluun lämmintä, laskeutunutta vettä.

Lisähoito

Krimin sipuliistutusten myöhempi hoito on käytännössä sama kuin muilla vihanneskasveilla:

 1. Kastelu.Kosteuden puute voi aiheuttaa sipulien katkeruutta. Siksi istutukset on kasteltava säännöllisesti, estäen maaperän kuivumista. Kostutuksen aikana vettä ei kaadeta juuren alle, vaan sen annetaan juosta käytävää pitkin.
 2. Maaperän irtoaminen ja rikkaruohojen poistaminen. Ensimmäinen toimenpide on suositeltavaa tehdä jokaisen kastelun jälkeen. Rikkaruohot poistetaan niiden syntyessä.
 3. Pukeutuminen. Jaltan sipulit lannoitetaan kahden viikon välein vuorotellen orgaanisia lannoitteita mineraalilannoitteilla. Ensimmäisenä on suositeltavaa käyttää mädäntyneen lehmän (1: 5) tai kanalannan (1:10) vesiliuosta.
 4. Sairauksien ehkäisy. Ylimääräinen kosteus voi aiheuttaa sienitautien kehittymistä. Siksi ennaltaehkäisyn ensimmäinen sääntö on kontrolloida maaperän kosteutta.

Lisäksi juurtumisjakson aikana taimet käsitellään 1% Bordeaux-nesteen liuoksella. 20 päivän kuluttua kasvit ruiskutetaan Arcerida-liuoksella.

Tämä lajike vaatii säännöllistä hoitoa.

Tärkeä! Kastelu lopetetaan noin 20 päivää ennen sadonkorjuuta. Tämä auttaa estämään sipulien ylikylläisyyttä vedellä ja parantamaan niiden säilyvyyttä.

Sairaudet ja tuholaiset

Lajikkeelle on ominaista vastustuskyky infektioille. Joskus sinun on kuitenkin taisteltava sairauksia vastaan:

 1. Jauhe. Voit määrittää taudin läsnäolon lehtien valkoisella kukinnalla. Kun hälyttäviä oireita ilmaantuu, kastelu lopetetaan ja istutukset hoidetaan fungisidivalmisteilla, kuten Fitosporiinilla.

  Jauhe voi aiheuttaa kasvien kuoleman

 2. Harmaa laho. Ensimmäiset merkit ilmestyvät sipulin kaulaan, ja sitten se vaikuttaa koko hedelmään. Tällöin sairaat kasvit poistetaan ja terveitä hoidetaan triatsoliin perustuvilla valmisteilla.

  Harmaa mätää ei voida parantaa

 3. Ruoste. Taudin ilmentymä on punaisia ​​pilkkuja lehdillä. Selviytyminen siitä varhaisessa vaiheessa auttaa istutusten käsittelyä Bordeaux-nesteen liuoksella.

  Ruosteen läsnäolo voidaan havaita paljaalla silmällä

He rakastavat Jaltan sipulia ja tuholaisia:

 1. Sipuli rasti. Tämän hyönteisen läsnäolo voidaan määrittää kasvien kasvun viivästymisellä ja mätän ulkonäöllä sipulilla. Voit päästä eroon kutsumattomista vieraista hoitamalla Appolo-tyyppisiä akarisideja.

  Sipulipunkkitoiminta on haitallista kasville

 2. Kaivostyöläiset. Koiden tai kärpästen toukat, jotka on merkitty lehdillä valkoisilla raidoilla. Näiden tuholaisten torjumiseksi käytetään hyönteismyrkkyvalmisteita, esimerkiksi Pyrethrum.

  Kaivostyöläiset, pienestä koostaan ​​huolimatta, aiheuttavat valtavaa haittaa kasveille.

 3. Thrips. Nämä pienet tuholaiset syövät kasvimehua, jättäen lehtiin laajat mustat täplät. Voit päästä eroon loisista käsittelemällä sipuliistutuksia Aktellikilla tai muilla hyönteisten torjunta-aineilla.

  Tripsien läsnäolo osoitetaan valkoisilla raidoilla lehdillä.

Kuinka Jaltan sipulia säilytetään

Punasipulien kypsymisaika on myöhempi kuin valkoisilla. Tämä tapahtuu yleensä elokuun lopulla tai syyskuun alussa. He alkavat kaivaa sipulit, kun kaikki höyhenet ovat pudonneet. Asiantuntijat neuvovat, ettei sadonkorjuua viivästytä, koska syksyn kosteus (varsinkin sateisella säällä) voi aiheuttaa mätää.

Lajikkeen säilyvyys ei ole hyvä, joten on suositeltavaa käyttää sitä mahdollisimman pian.

Sipulien säilyttäminen useita kuukausia edellyttää tiettyjen ehtojen noudattamista:

 • asunnossa Jaltan sipulit on varastoitava korkeintaan +15 ° C: n lämpötilassa (loggia, parveke) samoissa olosuhteissa, joita niitä pidetään kellarissa;
 • juurikasveille osoitetun huoneen ilman on oltava kuiva ja kosteuden matala;
 • sipulit pysyvät tuoreina pidempään, jos pidät niitä roikkuu punoksissa.

Muotoillessasi punoksia säilytystä varten on tärkeää, että sipulit eivät kosketa toisiaan.

Johtopäätös

Alkuperäinen Jaltan sipuli kasvaa vain Krimillä. Siitä huolimatta, jos noudatat kaikkia maataloustekniikan sääntöjä tarkasti, voit kasvattaa hyvän sadon punaisesta makeasta vihanneksesta muilla alueilla.

Arvostelut Jaltan sipulista

Anna Korneeva, Kashira, Moskovan alue
Viime vuonna istutin sivustolleni ensimmäistä kertaa Jaltan sipulin.Ollakseni rehellinen, en todellakaan luottanut hyvään tulokseen. Siitä huolimatta hän sai hyvän sadon, ja sipulit olivat mehukkaita ja makeita. Totta, hän ei valehtele pitkään, joten hänen täytyi syödä se ennen talven alkua. Istutan enemmän sitä ensi vuonna.
Ivan Zolotarev, Vologda
Istutin punaiset Jaltan sipulit siemenillä taimia varten. Tietysti minun piti lyödä, mutta tulos oli sen arvoista. Sipulit osoittautuivat suuriksi, makeiksi ja mehukkaiksi. Katkeruutta on kuitenkin vähän, mutta mielestäni se ei ole pelottavaa. Aion jatkaa punasipulin viljelyä ensi vuonna.

Antaa palautetta

Puutarha

Kukat

Rakentaminen