Kirsikka Morozovka

Viime vuosina kokkomykoosi on tuhonnut kirsikkatarhoja koko entisessä Neuvostoliitossa. Mutta aikaisemmin tämä kulttuuri käytti 27% hedelmäistutuksista ja oli vain omenan jälkeen. Kasvattajien päätehtävä on uusien sienitauteille vastustuskykyisten lajikkeiden luominen. Viime vuosisadan lopulla luotu kirsikka Morozovka kärsii harvoin kokkomykoosista ja kestää hyvin pakkasia.

Jalostushistoria

Jälkiruoka-kirsikkalajike Morozovka lähetettiin valtion testaukseen vuonna 1988. Sen kirjoittaja on T.V.Morozova, joka työskentelee puutarhaviljelylaitoksessa. Michurin. Peruslajike on Vladimirskaya-kirsikka, jonka taimi on käsitelty kemiallisella mutageenilla.

Kuvaus kulttuurista

Pakastin muodostaa pienen puun, joka yleensä ei kasva yli 2,5 m. Korotetut vahvat oksat muodostavat laajan keskitiheyden kruunun. Rungossa ja vanhoissa versoissa kuori on vaaleanruskea. Nuoret oksat ovat harmaanvihreitä.

Kirsikka Morozovkan sahatut vihreät lehdet ovat soikeita, voimakkaasti pitkänomaisia, keskikokoisia. Lehti on pitkä, antosyaniinivärinen.

Valkoiset kukat ovat suuria, pyöristetyt terälehdet. Morozovka, kuten Vladimirskaya-emälajike, kuuluu griot-kirsikoihin, joissa on tummanpunaisia ​​marjoja, massaa ja mehua. Hedelmien paino - noin 5 g, maku - jälkiruoka, makea, tuskin havaittavissa hapan. Marjan muoto on pyöreä, vatsan ommel on tuskin havaittavissa, ei ole kokonaisia ​​pisteitä. Morozovka-kirsikoiden liha on tiheä, paljon mehua. Keskikokoinen soikea siemen, se erottuu hyvin marjasta. Suurin osa hedelmistä on sidottu kimppuoksiin, paljon vähemmän vuotuiseen kasvuun.

Kirsikka Morozovkaa kasvatetaan menestyksekkäästi Luoteis-, Keski-, Ala-Volgan, Keski-Volgan, Pohjois-Kaukasian ja Keski-Mustan maan alueilla.

Lajikkeen lyhyt ominaisuus

Morozovkaa pidetään yhtenä parhaista kotimaisen kirsikkavalikoiman lajikkeista. Herkut marjat, korkea vastustuskyky epäsuotuisille kasvuolosuhteille ja sairauksille tekevät siitä sadon, jota voidaan pitää maatiloilla ja yksityisissä puutarhoissa.

Kuivuuden kestävyys, talvikestävyys

Voit kastella Frostyä jopa kuumalla kesällä useita kertoja vuodessa - lajikkeella on suuri kuivuuden kestävyys. Korkean talvikestävyyden ansiosta sitä voidaan kasvattaa alueilla, joilla on leuto ja viileä ilmasto. Puutarhureiden arvioiden mukaan Morozovkan kirsikasta kukannuput voivat jäätyä vain Mustan maan alueen pohjoispuolella. Puu puolestaan ​​kestää hyvin matalat lämpötilat.

Pölytys, kukinta-aika ja kypsymisajat

Kirsikka kukkii Morozovkan keskipitkällä aikavälillä. Tämä sallii useimmilla alueilla päästä eroon myöhäisistä pakkasista ja odottaa mehiläisten ja muiden pölyttävien hyönteisten syntymistä. Morozovkan kirsikoiden sadonkorjuu alkaa heinäkuun toisella puoliskolla.

Parhaat pölyttäjät ovat Griot Michurinsky, Zhukovskaya, Lebedyanskaya. Kirsikka Morozovka on itse hedelmällinen, ilman muita lajikkeita se sitoo vain 5% mahdollisesta marjojen määrästä.

Tuottavuus, hedelmäinen

Jäätyminen on aikaista, se antaa satoa 3-4. Kaudelle poistumisen jälkeen.Marjoja ilmestyy siihen vuosittain, ellei kukannuput jäätyä pohjoisilla alueilla.

Hedelmät erottuvat jälkiruokamakuunsa ja korkeaan kuljetettavuuteensa. Ne on helppo erottaa varresta, koneellinen korjuu ravistamalla on mahdollista. Siksi pylväskirsikoita koskevista ristiriitaisista arvosteluista huolimatta Frosty on kätevää kasvattaa tässä muodossa suurilla tiloilla.

Michurinskissa lajike tuottaa satoa 50-60 sentneriä hehtaarilta.

Marjojen laajuus

Vaikka VNIISPK-luettelossa oleva Morozovka-kirsikka on luokiteltu tuottavan yleiskäyttöisiä hedelmiä, niiden maku on makea, happo on heikosti ilmaistu ja massa on mehukas ja tiheä. Sitä kutsutaan usein jälkiruoaksi ja se kulutetaan tuoreena, jättäen vain sadon jäännökset jalostettavaksi.

Morozovkasta valmistetaan erinomaista hilloa, valmistetaan viinejä ja mehuja. Marjojen tekniset ominaisuudet ovat erinomaiset ja ne kuljetetaan hyvin.

Sairauksien ja tuholaisten vastustuskyky

Puutarhureiden arvioiden mukaan Morozovka-kirsikalla sillä on niin korkea vastustuskyky kokkomykoosille, että se kärsii siitä harvoin edes epifytointivuosina.

Viite! Epifytoosi tai epifytoosi on massiivinen kasvien tappio taudeilla tai tuholaisilla, mikä on epidemian analogia.

Hyönteiskohtausten vastustuskyky on keskimäärin.

Hyödyt ja haitat

Jos tarkastellaan kulttuuria kokonaisuutena, Morozovka-kirsikkalajikkeen ominaisuuksia voidaan kutsua erinomaisiksi. Etuihin kuuluu:

 1. Korkea vastustuskyky kokkomykoosille jopa muiden lajikkeiden kirsikoiden joukkotuhoamisen vuosina.
 2. Vakaa saanto.
 3. Suuri kuivuuden sietokyky.
 4. Erinomainen marjojen maku.
 5. Morozovka on yksi talvikestävimmistä tavallisten kirsikoiden lajikkeista.
 6. Keskikokoinen puu - helppo korjata.
 7. Kyky kasvattaa Frostyä pylväskulttuurina.
 8. Keskimääräinen kukinta-aika antaa sinun saada satoa pohjoisilla alueilla.
 9. Marjojen mekaanisen korjuun mahdollisuus.
 10. Lajike tuottaa korkeita satoja jopa epäsuotuisissa olosuhteissa.
 11. Kivi on hyvin erotettu massasta, mikä helpottaa hedelmien käsittelyä.

Kirsikoiden haittoja Morozovka sisältää:

 1. Lajikkeen itsensä hedelmättömyys.
 2. Tšernozemin vyöhykkeen pohjoispuolella kukannuput voivat jäätyä hieman ankaralla talvella.
 3. Marjat ovat heikosti kiinni varressa. Ne voidaan korjata tärisevillä harvesterilla, mutta kirsikat voivat myös murentua voimakkaasta tuulesta.

Laskeutumisominaisuudet

Morozovka-lajike istutetaan samalla tavalla kuin muut kirsikat. On tärkeää valita oikea paikka, naapurit ja täyttää maaperä suurella määrällä orgaanista ainetta.

Suositeltu ajoitus ja sopivan paikan valinta

Syksyllä Morozovka-kirsikat istutetaan vain etelään. Muilla alueilla tämä tehdään alkukeväällä odottamatta silmujen avautumista. Istutusreiän kaivamisen helpottamiseksi on suositeltavaa valmistaa se syksyllä.

Laskeutumispaikan tulisi olla hyvin valaistu. Voit sijoittaa kirsikan aidan tai rakennusten eteläpuolelle. Parempi vielä, istuta puu lempeälle kaltevuudelle. Maaperän vedet eivät saa kulkea lähempänä kuin 2 m pinnasta.

Tärkeä! Etäisyyden puusta aidan tai seinään on oltava vähintään kolme metriä.

Ensisijaisia ​​maaperiä ovat musta maa ja kevyt savi. Happamat maaperät on hapetettava kalkilla tai dolomiittijauhoilla, tiheisiin lisätään hiekkaa.

Mitä kasveja voidaan istuttaa kirsikoiden viereen

Istuta pölyttäviä lajikkeita tai muita kivihedelmiä Morozovka-kirsikoiden viereen. Tärkeintä ei ole järjestää puita siten, että niiden kruunut ovat varjossa.

Rypistyneitä, nopeasti leviäviä juuria sisältäviä pensaita - tyrniä, vadelmia ja karhunvatukoita ei tule sijoittaa kirsikoiden viereen. Mustaherukat ovat huono naapuri - kulttuurit eivät siedä toisiaan. Pähkinä, tammi, koivu, lehma ja vaahtera sortavat kirsikoita.

Nuoren puun runko on pidettävä säännöllisesti puhtaana ja löysällä. Kun kirsikka alkaa tuottaa hedelmää ja juurtuu hyvin, sen alle voidaan istuttaa maanpeittokasveja. Ne suojaavat juurta ylikuumenemiselta ja säilyttävät kosteuden.

Istutusmateriaalin valinta ja valmistelu

Taimia ei pitäisi ostaa käsistäsi. Parempi ottaa ne taimitarhoilta tai todistetuista puutarhakeskuksista. Vuotuiset kirsikat, joiden korkeus on noin 80 cm, ja kaksivuotiset taimet, joiden korkeus on enintään 1,1 m, juurtuvat hyvin.Kuoren on oltava vaaleanruskea ja juuren hyvin kehittynyt.

Huomio! Rungon vihertävä sävy tarkoittaa, että puu ei ole kypsynyt, ja puolitoista metriä korkea osoittaa ylimääräistä ruokintaa.

Kirsikoiden valmistelu istutusta varten on liotus vähintään 3 tuntia. Jos ostit puun, jolla on avoin juurijärjestelmä, jota ei ole suojattu kalvolla tai savimassalla, upota se veteen päiväksi lisäämällä juurta tai heteroauxiinia.

Laskeutumisalgoritmi

Valmista (mieluiten syksyllä) istutuskuoppa, jonka syvyys on vähintään 40 cm ja halkaisija 60-80 cm, kirsikkajuurijärjestelmä tulisi sijoittaa vapaasti siihen. Lasku suoritetaan seuraavassa järjestyksessä:

 1. Sekoita maanpäällinen kerros ämpärihumus- ja aloituslannoitteilla (50 g kukin superfosfaattia ja kaliumsuolaa).
 2. Lisää hiekkaa tai kalkkia tarvittaessa.
 3. Kiinnitä kiinteä tuki reiän keskiosan sivulle, johon kirsikka sidotaan.
 4. Aseta taimi keskelle, täytä juuri ja tiivistä maaperää niin, että tyhjiä kohtia ei muodostu. Kaulan etäisyyden maanpinnasta tulisi olla 5-7 cm.
 5. Ympäröi tavaratilan ympyrä maaperalla.
 6. Kaada jokaisen juuren alle 2-3 ämpäriä vettä.

Kulttuurin seuranta

Ensimmäisellä kasvukaudella kirsikkataimi kastellaan maaperän kuivuessa, rikkaruohot irtoavat säännöllisesti ja kitketään. Kun puu juurtuu, ne kostuttavat maata vain ilman sateita ja syksyllä kosteuden latauksen aikana.

Tärkeä! Älä kastele kirsikoita usein ja vähitellen. Tee tämä korkeintaan 2 kertaa kuukaudessa, jopa kuumalla ja kuivalla säällä, mutta kaada jokaisen juuren alle vähintään 2-3 ämpäriä vettä.

Hedelmien halkeilun estämiseksi kostutus on valmis 2-3 viikkoa ennen sadonkorjuuta.

Kulttuuri on kovasti lantaa. Juuri hän ja tuhka ovat parhaita kirsikoiden lannoitteita. Mineraalisidoksia annetaan, koska tarvitset paljon typpeä ja kaliumia ja paljon vähemmän fosforia.

Morozovka-lajike tarvitsee säännöllistä karsimista - terveyttä ja kruunun muodostamista. Älä unohda, että vaikka päähedelmä esiintyy kimppuoksilla, osa hedelmistä on sidottu vuotuiseen kasvuun. Pylväs kirsikka Morozovka vaatii erityistä huomiota karsimisessa.

Sairaudet ja tuholaiset, torjunta- ja ehkäisymenetelmät

Pakkasella on korkein vastustuskyky tyypillisille kirsikkatauteille, erityisesti kokkomykoosille. Ehkäisyä varten voit hoitaa Morozovkaa kuparia sisältävällä valmisteella vihreää kartiota pitkin ja lehtien pudotuksen jälkeen - rautasulfaatilla.

Tuholaisia ​​vastaan ​​taistellaan hyönteismyrkkyillä.

Johtopäätös

Kirsikkalajikkeet Morozovka ovat pakkasenkestäviä ja kuivia. Hän sairastuu harvoin edes epifytooteilla. Jos lisäämme tähän suuriin mehukkaisiin hedelmiin, joilla on hyvä maku ja korkeat kaupalliset ominaisuudet, jatkuvasti korkeat sadot, lajikkeesta tulee yksi parhaista kasvattamiseen Venäjällä.

Suositukset

Olga Sergeevna Kostromina, 50 vuotias, Tula
Tonttimme on pieni, vain Zhukovka kasvoi aiemmin kirsikoista, sitä pölyttivät naapurimaat. Äskettäin ostimme useita Morozovka-lajikkeen pylvästaimia. Ne vievät vähän tilaa, kolmantena vuonna he antoivat lasin marjoja kukin. Kaikki pitivät mausta, tänä vuonna odotamme hyvää satoa.
Pavel Kuzmich Barents, 67 vuotias, Kolomna
Kirsikka Morozovka on kasvanut minulle pitkään, sen marjat ovat suuria ja makeita. Sadonkorjuu on hyvä - ja syötävää on tarpeeksi, ja keitämme hilloa. Se ei koskaan jäätynyt, koska se kasvaa navetan ja aidan suojan alla. Keväällä joudut joskus polttamaan savupommeja, mutta vain toistuvien pakkasien aikana.
Antaa palautetta

Puutarha

Kukat

Rakentaminen