Kirsikka (herttu, VCG, kirsikka) Spartanka: lajikkeen kuvaus, valokuvat, arvostelut, pölyttäjät, istutus ja hoito

Cherry Duke Spartan on sellaisten hybridien edustaja, jotka ovat saaneet edeltäjänsä parhaat ominaisuudet. Lisääntynyt kirsikoiden ja kirsikoiden tahattoman pölyttämisen seurauksena. Se tapahtui Englannissa 1600-luvulla. Hybridin nimitti toukokuun herttua toukokuu-herttua, mutta Venäjällä makea kirsikka tunnetaan nimellä "Duke".

Spartan kirsikan kuvaus

Duke Spartanka -lajikkeen on kehittänyt A.I.Sychev. Puu on keskikokoinen, mutta sillä on laaja leviävä kruunu. Rungosta luuston oksat on suunnattu melkein pystysuoraan. Lehtilevyt ovat soikeita, tummanvihreitä, suurempia kuin kirsikat.

Ulkonäöltään Spartan-kirsikka on samanlainen kuin makea kirsikka, mutta sen hedelmät ovat hyvin samanlaisia ​​kuin kirsikkamarjat.

Lajike on tarkoitettu viljelyyn Länsi-Siperiassa, mutta voit saada sadon muilla alueilla, jos annat sille asianmukaista hoitoa.

Aikuisen puun korkeus ja mitat

Spartalainen kirsikka antaa vaikutelman suuresta puusta leviävän kruununsa vuoksi. Lajikkeen korkeus on 2-3,5 m.

Hedelmien kuvaus

Lajike tunnetaan puutarhureiden keskuudessa hienosta maustaan: hedelmät eivät ole vain makeat, vaan myös mehukkaita, tummansinisiä ja rikkaita. Spartan kirsikan marja on pyöreä, kiiltävä. Massa on pehmeää sisältä, mutta viininväristä, hieman rapeaa. Yhden hedelmän paino on 5,5 - 8 g. Kypsillä marjoilla on voimakas kirsikka-aromi.

Maisteluarvion mukaan Spartanka-lajike sai 4,4 pistettä

Pölyttäjät herttua Spartanille

Spartalainen kirsikka on itse hedelmätön, joten sadon saamiseksi on tarpeen istuttaa muita kirsikkalajikkeita tai kirsikoita sen viereiselle alueelle.

Iput-lajiketta voidaan käyttää pölyttäjänä. Makea kirsikka on pakkasenkestävä ja soveltuu viljelyyn monilla Venäjän alueilla. Puu on keskikokoinen, kukkii toukokuussa, ensimmäiset hedelmät kypsyvät kesäkuussa. Marjat ovat makeita, kukin painaa 5-9 g, runsaasti C-vitamiinia.

Cherry Iput alkaa tuottaa hedelmää 4-5 vuotta istutuksen jälkeen

Eri kulttuureista Glubokskaya-kirsikka sopii naapuriksi Spartan kirsikoille. Puu on keskikokoinen, kukkii toukokuussa, alkaa tuottaa hedelmää heinäkuussa. Marjat ovat hapanimelä, mutta massa on mehukas sisältä. Hedelmä alkaa 4 vuotta istutuksen jälkeen.

Tärkeä! Hyvin valitulla pölyttäjällä Spartan-kirsikan munasarja muodostuu yli 1/3 kukista, mikä varmistaa runsaan sadon.

Pienistä puista Lyubskaya-kirsikka istutetaan usein pölyttäjänä. Puu on keskikokoinen, saavuttaa 2-2,5 m korkeuden. Kukkia ilmestyy toukokuun lopulla ja marjoja heinä-elokuussa. Hedelmän maku on keskinkertainen, joten niitä käytetään usein säilyttämiseen. Cherry Lyubskaya on pakkasenkestävä.

Puu alkaa tuottaa hedelmää 2-3 vuotta istutuksen jälkeen.

Spartan kirsikan pääominaisuudet

Ominaisuuksien tutkiminen on yksi tapa valita kanta, joka täyttää kaikki vaatimukset. Spartalainen kirsikka arvostetaan puutarhureiden keskuudessa vanhempiensa parhaiden ominaisuuksien osoittamisesta.

Kuivuus, pakkasenkestävyys

Cherry Sartanka selviää turvallisesti sääkatastrofeista, mutta pitkittynyt kuivuus vaikuttaa kielteisesti puun satoon. Jatkuvalla kosteusvajauksella puu heikkenee vähitellen, mikä voi johtaa erilaisten sairauksien kehittymiseen. Spartan kirsikka vaatii kosteutta.

Kirsikoiden pakkasenkestävyys on hämmästyttävä: se sietää jopa -25-35 ° C: n lämpötiloja. Vahvat kevään paluupakkaset eivät ole vaarallisia silmuille, mikä sallii lajikkeen tuoton säilyttämisen, kun sitä kasvatetaan kylmässä ilmastossa.

Saanto

Spartan-kirsikalla on keskimääräinen kypsymisaika, kukkia ilmestyy huhti-toukokuussa ja kypsiä hedelmiä voi maistaa heinäkuussa. Lajiketta pidetään yhtenä tuottavimmista: yhdestä puusta kerätään jopa 15 kg marjoja.

Spartan-kirsikan hedelmät ovat pehmeitä ja mehukkaita, vaikka ne eivät murene oksista, joten niitä ei voida kuljettaa pitkään. Varastoinnin mahdottomuus pakottaa puutarhurit käsittelemään sadon välittömästi: kompottien ja säilykkeiden säilöntä, hillot. Marjoja kulutetaan myös tuoreina, tarvittaessa ne kuivataan tai pakastetaan.

Jos kirsikat jäädytetään, pestään, kuivataan ja levitetään ohuena kerroksena tarjottimelle, marjat säilyttävät ulkonäönsä ja ominaisuudet, minkä ansiosta niitä voidaan käyttää tulevaisuudessa leivontaan.

Hyödyt ja haitat

Cherry Spartanka täyttää nimensä: se kestää alhaisia ​​lämpötiloja. Tämä on yksi lajikkeen tärkeimmistä eduista.

Kulttuurin positiivisia ominaisuuksia ovat:

 • korkea tuottavuus;
 • mahdollisuus kasvaa kylmän talven alueilla;
 • ulkonäkö ja maku;
 • immuniteetti tauteihin.

Spartan kirsikkakirsikoiden haittapuolina ne korostavat pölyttäjän tarvetta ja kruunun levittämistä, mikä vaatii muotoilua.

Laskeutumissäännöt

Spartan-kirsikan sato ja sen elinkelpoisuus riippuvat siitä, kuinka oikein istutuspaikka valitaan ja kuinka puusta hoidetaan. Vaikka kirsikat ovat vaatimattomia maatalousteknologian suhteen, mutta sen perusteiden vakava laiminlyönti johtaa taimen ennenaikaiseen kuolemaan tai marjojen puuttumiseen tulevaisuudessa.

Suositeltu ajoitus

Hyvästä pakkasenkestävyydestään huolimatta spartalainen kirsikka taimi tarvitsee aikaa juurijärjestelmän kovettumiseen hyvin. Suositeltava istutusaika on kevät, jolloin lumi sulaa ja sää on lämmin.

Paikan valinta ja maaperän valmistelu

Kirsikat juurtuvat hyvin, jos sille osoitetaan valaistu paikka. Auringonsäteiden tulisi osua puuhun koko päivän. Penumbra on sallittu. Sivusto on suojattava tuulilta.

Maan tulee olla hedelmällistä, hiekkaa, mutta ei suota. Jos maaperä on savea, se on korvattava hiekan ja hedelmällisen maaperän seoksella. Maan happamuuden lisääntyessä siihen tulisi lisätä liitu nopeudella 1,5 kg / m2.

Pohjaveden sijainti on sallittu korkeintaan 2 m

Taimi laitettaessa on otettava huomioon pölyttäjien välinen etäisyys: enintään 5 m.

Tärkeä! Spartalaisia ​​kirsikkapuita ei tule istuttaa alankoihin: se on talvella kylmempi ja kesällä liian kostea.

Kuinka istuttaa oikein

Syksyinen istutus on mahdollista vain eteläisillä alueilla. Muissa tapauksissa kaikki työt tehdään keväällä:

 • kuukautta ennen istutusta he kaivavat reikiä pitäen 4-5 m etäisyyden välillä;
 • reiän koon tulisi olla sellainen, että taimen juuristo on täysin suoristettu;
 • pitkin kuopan pohjaa tulisi jakaa viemärikerros, joka koostuu rikkoutuneista tiileistä ja kivistä sekä sen päällä lannan ja maaperän seoksesta;
 • reikä kaivamalla saatu maa on sekoitettava superfosfaatin, kaliumsulfaatin ja tuhkan kanssa lisäämällä 300 g kutakin ainetta;
 • taimi siirretään kuoppaan, suorista kaikki juuret ja ripottele se maaperään jättäen kaulan tasolle maan pinnan kanssa;
 • työn lopussa maaperä on kostutettava kaatamalla 2 ämpäriä vettä jokaisen puun alle.

Jos maaperä on tyhjentynyt, kaadetaan 1 ämpäri kompostia kuoppaan ja levitetään sitten tasaisesti pohjaa pitkin.

Taimen liiallinen syventäminen lisää riskiä siitä, että siihen kehittyy mätää, mikä ei anna kirsikan juurtua

Hoito-ominaisuudet

Cherry Duke Spartanka on erittäin vaatimaton lajike. Pienellä huollolla viljelijälle taataan hyvä sato.

Kastelu- ja ruokinta-aikataulu

Nuoret taimet tarvitsevat viikoittaisen kastelun. Menettelyä varten sinun tulee ottaa laskeutunut eikä kylmä vesi. Puun kypsyessä sitä tulisi kastella vähemmän ja vähemmän.

Yhdellä aikuisella kirsikalla on 20-40 litraa vettä. Kuivina aikoina siirtymää tulisi lisätä. Kuten kaikki kivihedelmät, kirsikat voivat kuolla vedessä: juuret alkavat mädäntyä ja kuori rungossa ja oksissa halkeilee.

Tärkeä! Taimille on tarjottava säännöllistä kastelua 5 vuoden ajan, minkä jälkeen maaperä kostutetaan sääolosuhteet huomioon ottaen.

Duke-kirsikka Spartan ei tarvitse lisä ruokintaa, mikä on sen etu. Lannoitteita tulisi levittää maaperään vain istutettaessa. Puun kasvaessa sillä on riittävästi ravinteita maaperässä.

Leikkaaminen

Ensimmäinen toimenpide suoritetaan heti istutuksen jälkeen: ylä- ja luuston oksat leikataan. Etäisyyden maanpinnasta leikkuupisteeseen on oltava vähintään 0,6 m.

2-vuotiaissa taimissa sivuhaarat lyhenevät 1/3. Tämä ei vahingoita puuta: se kasvaa nopeasti ensimmäisten 4-5 vuoden aikana tai kunnes ensimmäiset marjat ilmestyvät.

Kruunu on ohennettava, jotta sato ei laske. Versot poistetaan ottaen huomioon kulma: mitä terävämpi se on runkoon nähden, sitä lyhyemmän leikatun verson tulisi olla.

Vanhojen puiden nuorentava karsinta suoritetaan 5 vuoden välein: Menettelyn aikana kaikki idut poistetaan 4-vuotiaiden puiden tasoon saakka

Valmistautuminen talveen

Spartan kirsikka on pakkasenkestävä, joten talvikaudelle ei tarvita erityistä valmistelua. Riittää, että rungon ympyrä multaa. Tätä varten sinun tulee valmistaa heinä tai lehdet etukäteen.

Nuoria alle 5-vuotiaita taimia suositellaan eristämään: peitä kruunu polyeteenillä ja peitä tavaratila lumella.

Usein puutarhurit mieluummin käärivät rungot säkillä suojaamaan puuta paitsi matalilta lämpötiloilta myös jyrsijöiltä.

Tärkeä! Havupuiden aromi pelottaa Zaitsevia, joten on suositeltavaa levittää kuusen oksat kirsikan ympärille.

Sairaudet ja tuholaiset

Yleinen syy erilaisten sairauksien oireiden ilmaantumiseen on lukutaidoton hoito tai ehkäisy.

Olemassa olevat sairaudet ja tuholaiset:

 1. Hedelmämätän esiintyminen Spartan kirsikalla on mahdollista. Voi kehittyä rakeiden tai tuholaisten hyökkäysten jälkeen.

  Hoitona puu tulee ruiskuttaa sienitautien torjunta-aineella, kuten Topaz tai Previkur.

 2. Tuholaisista lehtimato hyökkää kirsikkaa vastaan. Aktiivisuuden seurauksena lehtilevyt pyörivät ja putoavat.

  Tuholaisen tuhoamiseksi lehtiä tulisi käsitellä hyönteismyrkkyllä ​​Lepidocide tai Bitoxibacillin

 3. Kirsikkaperho vahingoittaa satoa suuresti. Sen toukat vahingoittavat marjojen lihaa ja pakottavat puutarhurit hävittämään hedelmät.

  Perhojen tuhoamiseksi puuta käsitellään lääkkeellä Fufanon tai Sigmaen

Johtopäätös

Cherry Duke Spartanka on pakkasenkestävä lajike, joka tunnetaan puutarhureiden keskuudessa. Kirsikat ovat suuria ja makeita, sopivat hyvin säilykkeisiin ja muihin kulinaarisiin ruokiin. Hedelmiä ei ole tarkoitettu kuljetukseen. Lajikkeelle on ominaista korkea saanto.

Arvostelut Spartankan kirsikoista

Belogubova Valentina Fedorovna, 59 vuotias, Kemerovo
Länsi-Siperiassa on vaikea kasvattaa suurinta osaa satoista: pakkaset tappavat sekä nuoret taimet että aikuiset puut. Cherry Spartanka on lajike, joka ei pelkää matalia lämpötiloja. Puu vie paljon tilaa puutarhassa, mutta miellyttää runsaalla sadolla. Marjoja voidaan syödä tuoreina, niistä saa hyviä liköörejä ja kompoteja.
Ognev Sergey Ivanovich, 51 vuotias, Omsk

Lapsenlapset rakastavat kirsikoita, mutta puutarhassani mikään tavallisista lajikkeista ei ole juurtunut.Herttua Spartanka alkoi tuottaa hedelmää 4 vuotta istutuksen jälkeen, tyytyväisenä suuriin ja makeaihin marjoihin. Se on vaatimaton maaperälle ja lämpötilalle, mutta jos istutat sen aurinkoiseen paikkaan ja kastelet sitä runsaasti, marjat kypsyvät makeammiksi.

Antaa palautetta

Puutarha

Kukat

Rakentaminen