Karpalomarvesteri

Karpaloiden kerääjä on pieni kätevä laite, jolla voit poimia marjoja paljon nopeammin ja paremmin kuin klassisella tavalla - käsin. On suositeltavaa, että se on jokaiselle karpalonpoimijalle. Harvesterin voi yksinkertaisesti ostaa, koska se on kaupallisesti saatavana ja kaupallisesti saatavana. Mutta voit tehdä sen myös itse, omilla käsilläsi käytettävissä olevista materiaaleista, se ei ole vaikeaa eikä vie paljon aikaa.

Kuinka tehdä DIY karpalomarvesteri

Jokainen, joka on koskaan poiminut karpaloita, tietää, kuinka vaikeaa on poimia pieniä marjoja käsin ja kuinka kauan kestää korin täyttäminen huipulle. On paljon helpompaa olla kynsimättä niitä erikseen, mutta käyttää yksinkertaista keräyslaitetta - karpaloharvesteria.

Ei ole vaikeaa tehdä sitä omin käsin, tähän ei tarvitse olla erityisiä tietoja ja taitoja. Valmistuksessa on parasta käyttää kestävää kuivaa puuta tai ohutmetallilevyä. Puimurin valmistamiseksi tarvitset:

 • pala sinkittyä terästä tai tinaa;
 • puulankut, joiden paksuus on enintään 1 cm;
 • jäykkä paksu lanka hampaiden tekemiseen;
 • puupala tai pala metallilevyä kynää varten;
 • sakset metallia varten;
 • rautasaha tai palapeli;
 • porata;
 • nopeasti kuivuva liima;
 • itsekierteittävät ruuvit.

Vaiheet kotitekoisen karpalomarvestorin valmistamiseksi:

 1. Leikkaa kuvio paksusta paperista piirustuksen mukaan.
 2. Laita se metallilevylle.
 3. Leikkaa haluamasi osat saksilla.
 4. Taivuta ne yksitellen, jotta voit yhdistää ne yhdeksi kokonaisuudeksi.
 5. Tee hampaat langasta tarvittava määrä.
 6. Niiden kiinnittämiseksi tarvitset kiinnittimen, joka voidaan tehdä pienestä puupalasta.
 7. Poraa siihen reikiä 1,5–2 cm syvälle ja leveäksi tankojen halkaisijaa pitkin.
 8. Tee kahvasta puun tai metallin kokoinen, jotta se mahtuu mukavasti käteen.
 9. Taita lanka, rasvaa päät liimakerroksella ja työnnä kiinnitysnauhan reikiin, paina alas ja odota, kunnes ne tarttuvat.
 10. Ruuvaa saatu rakenne runkoon itsekierteittävillä ruuveilla.
 11. Tee kahva ja kiinnitä se myös toiseen tankoon.
 12. Yhdistä runko ja sivuseinät itsekiertyvillä ruuveilla.
 13. Taivuta rungon reunoja pihdeillä lähellä reunassa olevia hampaita.

Marjojen keräilyyn tarkoitetun harvesterin toinen versio, joka voidaan rakentaa kotona, on valmistettu puusta. Sen valmistaminen on vielä helpompaa: leikkaa vain liuskat tarvittaviin mittoihin ja liitä ne yhteen liimalla tai itsekierteittävillä ruuveilla. Hampaat voidaan sahata huolellisesti palapelillä tai rautasahalla rungon etureunassa ja hioa leikkaukset. Puun kestämiseksi pidempään se voidaan lakata ja kuivata. Vaihtoehtoisesti voit tehdä piikit metallitangoista.

Karpalo harvesteripiirustus

Voit helpommin ymmärtää, mistä osista karpalomarvesteri koostuu ja kuinka se koota, voit katsoa alla olevaa kuvaa. Kaikki komponentit on tarpeen tehdä myös piirustuksen mukaisesti, jotta ne sopivat hyvin yhteen.

Toimintaperiaate

Tämä pieni laite ei vahingoita kypsiä marjoja ja kasveja itse käytön aikana, mikä varmistaa karpalomehujen nopean ja varovaisen poiminnan. Kannettava karpalomarvesteri näyttää suurelta kauhalta tai kauhalta, jonka etureunassa on hampaita tai kaarileikkureita: niitä käytetään karsimaan ja poimimaan marjoja oksilta.Niiden välisen etäisyyden tulisi olla hieman pienempi kuin keskimääräisen karpalon koko: tämä riittää hedelmien kulkemiseen niiden välillä ja irtoamiseen. Marjat poimitaan näillä koukkuilla, sitten ne putoavat astiaan (laitteen runko), joka täytetään vähitellen niillä. Kun näin tapahtuu, sato voidaan kaataa koriin.

Karpalomarvesteri on erittäin helppokäyttöinen ja tehokas: kasvien oksat ja lehdet kulkevat hampaiden läpi, joten ne eivät sotkeudu tai repeydy. Laitteella on pyöristetty muoto, joten sitä voidaan käyttää keräämään karpaloita, jotka kasvavat pienissä syvennyksissä. Karpalomarvestorin toinen etu: sen käytön avulla voit nopeuttaa marjojen poimintaa 3-5 kertaa tavanomaiseen manuaaliseen menetelmään verrattuna.

Karpaloiden korjuu harvesterilla

Marjojen poiminta on hyvin yksinkertaista omalla tuotannollamme varustetulla karpalomarvestorilla - laita piikit karpalooksien alle ja nosta varovasti kasvien yläpuolelle: marjat hajoavat helposti ja rullaavat isoon astiaan. Karpaloiden nopean sadonkorjuun oppiminen vie vain muutaman tunnin leikkuupuimurilla. Mutta karpaloiden korjuutekniikka vaatii yksinkertaisuudesta huolimatta tiettyjen sääntöjen noudattamista. Älä esimerkiksi nyki harvesteria voimakkaasti, jos sen hampaat ovat kietoutuneet oksiin ja lehtiin. Jos vedät sitä, voit repiä versot tai, mikä vielä pahempaa, vetää koko kasvi juurista, minkä jälkeen se kuivuu.

On myös tärkeää ottaa huomioon karpalomehujen sadonkorjuu. Kokeellisesti on todettu, että marjojen poimiminen on paljon parempi, kun ne ovat saavuttaneet täyden kypsyytensä eikä aikaisemmin. Marjat itse kypsyvät erikseen, mutta alikypsä pilaantuu nopeammin, ne eivät ole yhtä maukkaita, aromaattisia ja terveellisiä. Lisäksi kypsymättömien marjojen poiminta on vaikeampaa, ne istuvat tiukemmin oksilla, joten poiminta vaatii jonkin verran vaivaa ja vie enemmän aikaa. Jos sattui, että tietty määrä lehtiä ja oksia katkaisi marjojen mukana, sinun ei tarvitse päästä eroon niistä heti: ne voidaan kerätä, kuivata ja sitten keittää yhdessä tavallisen teen kanssa ja juoda vitamiinina tai lääkejuoma.

Johtopäätös

Karpaloiden keräämiseen tarkoitettu harvester on suunnittelussaan ja käytössä yksinkertainen laite, jota on suositeltavaa pitää tilallasi kokeneille tai aloitteleville näiden marjojen poimijoille. Se on helppo tehdä itse aina käsillä olevista materiaaleista yksinkertaisen yksityiskohtaisen piirustuksen avulla. Karpalomarvesteri on hyvä apulainen pienten marjojen poiminnassa, nopeuttaa prosessia ja tekee siitä mukavamman ja laadukkaamman.

Antaa palautetta

Puutarha

Kukat

Rakentaminen