Kuinka kaivaa maata käsin: kauhalla, nopeasti, helposti, ihme-lapio, keväällä, syksyllä, valokuva, video

Joillekin kasvipuutarha on mahdollisuus tarjota perheilleen herkullisia ja luonnollisia tuotteita, toisille mielenkiintoinen harrastus ja joillekin se on todellinen tapa selviytyä. Joka tapauksessa maan viljely vihannestarhan viljelyssä on merkittävin ja työvoimavaltaisin osa kaikkea työtä. Joissakin tapauksissa ei ole niin helppoa kaivaa puutarhaa lapioilla, mutta pienillä alueilla tämä menetelmä on silti yksi tärkeimmistä maan viljelymenetelmistä.

Oikean työkalun valinta

Modernin tekniikan kehittyessä on kuitenkin jo kauan keksitty monia parannuksia tavalliseen lapioon. Ne antavat jonkun nopeuttaa prosessia ja jossain yksinkertaistaa sitä niin, että maan kaivaminen käsin ei ollut niin vaikeaa, eikä fyysisen rasituksen seuraukset vaikuttaneet niin paljon yleiseen hyvinvointiin.

Pitchfork

Yksi vanhimmista laitteista, jota käytetään usein kasvipuutarhan kaivamiseen, on tavallinen piikki. Maan kaivamiseen käytetään kuitenkin perinteisesti haarukoiden kaivamista. Ne eroavat tavallisista haarukoista tehokkaammilla ja lyhyemmillä hampailla, jotka poikkileikkaukseltaan muistuttavat enemmän trapetsia. Useimmiten niitä ei ole hitsattu, vaan taottu.

Vasikka on paljon kätevämpi työkalu maanmuokkaukseen kuin lapio. Ei ole mikään, että monet myöhemmistä nykyaikaisista parannetuista laitteista valmistettiin juuri pitchfork-periaatteella. Loppujen lopuksi niiden avulla voit samanaikaisesti nostaa maaperän kerroksia, löysätä niitä leikkaamatta rikkaruohojen juuria. Samaan aikaan kehon kokonaiskuormitus vähenee merkittävästi johtuen siitä, että merkittävä osa maaperästä kulkee hampaiden läpi, eikä sitä tarvitse repiä maasta.

Tämän seurauksena haarukat soveltuvat erityisen hyvin erityisen kostean ja raskaan maan kaivamiseen, joka voi tarttua liikaa työkappaleen metalliosiin. Siksi niitä käytetään useimmiten kaivamaan savea tai kivistä maaperää.

Lisäksi tynnyrin käyttö on enemmän kuin perusteltua, jotta voidaan helposti kaivaa nurmikolla kasvanut puutarhan osa. Koska terävät hampaat ovat paljon helpommin tunkeutuvat puutarhan nurmikentälle kuin kiinteä lapio. Samanaikaisesti he eivät leikkaa monivuotisten rikkaruohojen juuria, vaan vetävät ne koko maan pinnalle. Tämä mahdollistaa tehokkaamman rikkakasvien torjunnan myöhemmin. Monet rikkaruohot, kuten vehnänaru, voivat itää helposti jopa pienistä maaperään jätetyistä juurakoista.

Sorkka on myös välttämätön paikan kaksitasoiseen kaivamiseen, kun niiden avulla on tarpeen irrottaa toinen, alin maakerros.

Puutarhan kaivamiseksi pihalla, riittää, että teet mahdollisimman vähän työtä. Suurille tontteille keksittiin vielä enemmän työtä säästäviä laitteita, joista keskustellaan jäljempänä.

Lapio

Lapio on tietysti vertaansa vailla oleva työkalu monipuolisuuden kannalta, koska sen avulla voit paitsi kaivaa melkein minkä tahansa alueen, myös kaivaa melkein minkä tahansa kokoisen reiän tai kaivannon. Lapion avulla voit myös kaivaa puutarhapenkit, kukkapenkit ja kasvaa monivuotisilla rikkaruohoilla, neitsyillä mailla, joita ei ole viljelty useita vuosia. Käsityökaluista ehkä vain lapio pystyy täysin selviytymään neitsyt maaperästä. Sorkka voi olla hyvä lisäys, mutta hyvin teroitettu lapio pystyy käsittelemään liian tiheää nurmikkoa.

Huomio! Luotettavin ja kestävin työkalu neitsytmaiden kaivamiseen on titaanilapio.

Puutarhan kaivamiseksi nopeasti lapioilla mahdollisimman pienellä vaivalla sen kahvan pituuden on oltava sellainen, että sen pää saavuttaa kyynärpään, kun terä upotetaan maahan 20-25 cm. Joskus lapion kahva, jossa on erityinen pitoa käytetään. Mutta voi olla vähemmän kätevää kaivaa sen kanssa. Se sopii niille, joiden sormilla ei ole kovaa voimaa.

Pyöristetty lapioterä voi myös helpottaa työtä, koska se liukuu maahan helpommin kuin suora.

Ihmelapio "Mooli"

Jatkuva pyrkiminen huippuosaamiseen ja maaperän kaivamisen kovan työn helpottaminen on johtanut erilaisten laitteiden syntymiseen, joista ihme lapio on suosituin. Hänellä on monia erilaisia ​​muunnelmia, mutta ne kaikki luodaan saman periaatteen mukaisesti.

Miracle shovel Mole on aggregaatti, joka koostuu kahdesta vastakkaisesta haarukasta, leveys 43 - 55 cm. Hampaiden määrä voi vaihdella 6: sta 9: een. Päätyöhaarukat ovat liikuteltavia ja pultattuja runkoon, jolla vastahampaat sijaitsevat. Siihen on kiinnitetty jalkatuki, mikä helpottaa lapion ajamista maahan ilman selkänojalle ylimääräistä kuormitusta. Sen jälkeen työkalukahvan kahvat kallistetaan ensin itseään kohti ja sitten alaspäin. Viimeisessä vaiheessa työhaarukat työntävät maaperäkerroksen vastakkaisten hampaiden läpi, vapauttamalla maaperän rikkaruohoista ja samalla löysäämällä sitä. Puutarhan maan kaivaaminen oikein tarkoittaa sitä, että yritetään olla sekoittamatta maaperän ylempää ja alempaa kerrosta tarpeettomasti.

Tärkeä! Maan kaivamisen "myyrällä" etuna verrattuna tavalliseen lapioon on, että hedelmällinen maaperä yksinkertaisesti irtoaa, mutta ei muuta sijaintia avaruudessa eikä myöskään laskeudu.

Huolimatta ihmelapan "myyrän" merkittävästä painosta, noin 4,5 kg, ei ole vaikea työskennellä sen kanssa. Se voidaan vetää vain sivuston ympäri. Mutta suurin osa pyrkimyksistä tunkeutua maahan tapahtuu juuri työkalun painon vuoksi.

Videossa näet selvästi kuinka kaivaa maata ihmelapalla:

Lisäksi kätevämmän työn ansiosta kasvipuutarhan kaivamisprosessi nopeutuu. Yhdessä tunnissa voit käsitellä 1-2 hehtaarin maata sen tiheydestä riippuen. Samanaikaisesti väsymyksen, erityisesti selässä ja käsivarsissa, katsotaan olevan vähäistä. Siksi iholapio "myyrä" on erityisen suosittu naisten ja vanhusten keskuudessa, joille oli ennen mahdotonta kaivaa puutarhaa.

"Mole" -ihopaperin työssä on myös rajoituksia. Hänen on vaikea kaivaa neitsyt maita, hän on paremmin sopeutunut kaivamaan sängyjä tai kukkapenkkejä maassa, joka on hieman kasvanut rikkaruohoilla.

Lisäksi melko korkean kädensijan vuoksi heidän on vaikea toimia matalassa kasvihuoneessa.

Ripper "Kaivinkone"

Kaksinkertaisten haarukoiden käytön periaatetta maan nostamiseen ja löysäämiseen käytetään monissa malleissa, erityisesti kaivinkoneen ripperissä. Mooliin verrattuna kaivinkoneella on eroja suunnittelussa:

 • Haarukat on kiinnitetty kulmassa toisiinsa saranoissa, kun kiinteää sänkyä ei ole.
 • Laitteessa on aluksi kaksi akselia, jotka sitten kytketään yhteen kahvaan.
 • Jalkatuki vie enemmän tilaa, mikä tekee työkalusta leveämmän ja helpottaa työskentelyä.

Mutta kaikki nämä erot eivät ole perustavanlaatuisia, yleensä "Digger" -repperin toimintaperiaate ei ole paljon erilainen kuin ihmelapio.

Tärkeä! Suuren leveytensä vuoksi heille on melko kätevää kaivaa suuria maa-alueita, esimerkiksi valmistamalla kasvipuutarha perunoiden istutusta varten.

Mutta samasta syystä yksiköstä voi olla vähän hyötyä kapeille sängyille tai kukkapenkkeille.

Lapio "Tornado"

Tornado on melko tunnettu tuotenimi, jolla tuotetaan monia puutarhatyökaluja. Lapio "tornado" on rakenteeltaan ja toimintaperiaatteeltaan käytännöllisesti katsoen erilainen kuin ihmelapio "mooli".

Mutta on myös suosittu "tornado" ripperi, joka on pitkä sauva, jossa on pyöristetyt pitkät kahvat toisessa päässä ja terävät hampaat, kierretty myötäpäivään. Sen avulla voit kaivaa ja löysätä maata 20 cm: n syvyyteen. Työkalun kahva on helposti säädettävissä pituudeltaan "tornadon" kanssa työskentelevän henkilön korkeuteen.

Työkalun pienen koon vuoksi heidän on erityisen kätevää työskennellä pienillä tontilla, puiden tai pensaiden alla, pienissä kukkapenkissä tai kapeissa sängyissä. "Tornado" antaa sinun työskennellä jopa hieman umpeen kasvaneilla maaperän ruohoilla, mutta suurilla alueilla siitä ei ole juurikaan hyötyä.

Kääntyvät ihmeet

Hieman samanlaista toimintaperiaatetta käytetään kääntämällä ihohaarukoita. Ne koostuvat pitkästä akselista, jolla on pitkä T-muotoinen kahva. Pääsauva on myös säädettävissä pituudeltaan, jotta se sopeutuu mahdollisimman paljon sen kanssa työskentelevän henkilön korkeuteen.

Tangon pohjaan on kiinnitetty haarukat, jotka syöksyvät maahan ja kääntyvät sitten vivuna käytetyn kahvan voimalla.

Kun työskentelet kääntyvien ihohaarukkojen kanssa, myös pyrkimykset selkää tai jalkoja kohti poistuvat. Työn tuottavuus myös luonnollisesti kasvaa. Työkalu ei kuitenkaan sovellu kovaan tai kiviseen maahan.

Fokinin tasainen leikkuri

Tämä hämmästyttävä työkalu keksittiin ei niin kauan sitten, viime vuosisadan lopussa. Mutta hän on jo onnistunut saamaan suuren suosion itselleen keveytensä ja monipuolisuutensa ansiosta.

Fokinin litteällä leikkurilla voit helposti suorittaa seuraavan tyyppisiä töitä:

 • maaperän irtoaminen;
 • murskaamalla maapaloja;
 • sängyn muodostuminen;
 • rikkaruohojen karsiminen ja poistaminen;
 • mäkimäki;
 • urien leikkaaminen maahan erilaisten kasvien kylvämiseksi.

Tässä tapauksessa on olemassa useita litteitä leikkureita, jotka eroavat terän koosta. Siten tasoleikkuri soveltuu sekä suhteellisen suurten tonttien (jopa useita satoja neliömetrejä) käsittelyyn että kapeisiin paikkoihin, joihin tuskin pääsee millään muulla työkalulla.

Käsikultivaattori

Käsikultivaattorit ovat koko luokan työkaluja, jotka on suunniteltu kaivamaan kasvipuutarha, löysäämään ja luomaan sängyjä.

Käsikultivaattoreita on yhteensä 3 päätyyppiä:

 • pyörivä tai tähtimäinen;
 • kultivaattorit-rippaajat;
 • juurien poistajat.

Kuten nimestä voi päätellä, ensimmäisen tyyppisissä kultivaattoreissa useita tähtimäisiä rippureita on asennettu keskiakseliin.

Painamalla kahvaa ja ajamalla yksikköä samanaikaisesti maata pitkin maaperä irtoaa rikkaruohojen samanaikaisesta tuhoutumisesta. Mutta nämä mallit eivät sovi hyvin työskentelyyn vaikeissa maaperätyypeissä, varsinkin jos ne on peitetty kovettuneella savikuorella.

Jälkimmäisissä tapauksissa on tarpeen hakea apua viljelijältä. Siinä on useita melko lyhyitä, mutta erittäin kovia ja teräviä kaarevia hampaita, jotka vierivät keskiakselia pitkin. Niiden avulla tämä yksikkö pystyy jonkin verran ponnistelemalla selviytymään melko tiheistä ja raskaista maista.

Juurenpoistajat soveltuvat ihanteellisesti maaperän irtoamiseen, rikkaruohojen poistamiseen voimakkaalla ja syvällä juurakolla sekä reikien kaivamiseen puutarhakasvien taimia istutettaessa.

Kuinka syvälle sinun on kaivettava maata

Maanviljelyyn on olemassa useita lähestymistapoja. Jotkut puutarhurit katsovat, että maa on kaivettava vuosittain, ainakin lapio-pistimen syvyyteen, ts. 25-30 cm.

Toiset, jotka kannattavat luonnollisempaa, orgaanista lähestymistapaa kasvien kasvattamiseen, pitävät välttämättömänä, että maan pintakerros löysätään vain hieman vuodessa, jopa 4-5 cm syvään.Tämän pitäisi riittää kylvämiseen ja siementen alkukehitykseen. . Tulevaisuudessa kasvien juuret tekevät oman tiensä käyttämällä maaperän luonnollisia kulkutietä. On totta, että toisella menetelmällä on tarpeen luoda vuoteille vuosittain merkittävä kerros orgaanista multaa, vähintään 10-15 cm paksu.

Joka tapauksessa, jos kyseessä on neitsyt maaperä, ts. Ruohon tiheästi kasvanut maa-alue, se on aluksi kaivettava ainakin kerran. Tämä on tarpeen ennen kaikkea rikkaruohojen juurakoiden poistamiseksi, mikä ei salli viljeltyjen kasvien nuorten versojen täydellistä kehittymistä.

Kuinka nopeasti ja helposti kaivaa kasvimaa

Puutarhan kaivamiseksi nopeasti on suositeltavaa noudattaa seuraavaa tekniikkaa:

 1. Merkitse ensin tulevan puutarhan likimääräiset rajat tapien ja venytetyn köyden avulla.
 2. Sitten kaivetaan kaivaa pitkin yhtä sivua, noin lapion bajonetin syvä. Kaivannon leveys on tässä tapauksessa yhtä suuri kuin lapion terän leveys.
 3. Kaikki uutettu maaperä vapautetaan välittömästi rikkakasvien juurista ja mahdollisista mekaanisista lisäaineista (kivet, roskat).
 4. Ensimmäisen kaivannon maa asetetaan erilliseen paikkaan, jotta sitä voidaan myöhemmin käyttää.
 5. Ensimmäisen rinnalla kaivetaan seuraava kaivanto, josta edellinen ura täytetään maalla.
 6. Tämän järjestelmän mukaan he jatkavat maan kaivamista, kunnes puutarhaan valmistetun tontin merkitseminen on valmis.
 7. Sitten viimeinen kaivanto täytetään ennalta kerrostetulla maalla ensimmäisestä kaivannosta.

Kuinka kaivaa neitsyt maaperä nopeasti

Neitsytmaita kutsutaan yleensä tonteiksi, joita ei ole viljelty vähintään 10 vuotta. Ne on yleensä peitetty paksulla nurmikerroksella, mikä vaikeuttaa puutarhakasvien kylvämistä ja hoitamista. Mutta toisaalta levänneelle maalle on kertynyt paljon kasvien kasvun ja kehityksen kannalta hyödyllisiä aineita, jotka voivat olla puutarhurin eduksi. Neitsyt maaperä on mahdollista nopeasti kaivaa maahan, ehkä ei heti, mutta tulos on vaivan arvoista.

Neitsytmaiden käsittelyyn on useita tapoja, mutta vain yhtä voidaan kutsua nopeasti - irtotavaran luomiseksi. Tällöin tulevien sänkyjen pinta peitetään pahvilla tai muilla materiaaleilla, ja käytävät käsitellään rikkakasvien torjunta-aineilla. Sitten ylhäältä tulevat sängyt peitetään ennalta valmistetulla hedelmällisellä maaperällä. Sitä käytetään siementen kylvämiseen tai taimien istuttamiseen.

Tämä menetelmä on nopeudestaan ​​huolimatta erittäin materiaalivaltainen, koska istutettava maa on erityisesti kaivettava sivulta. Jos aika sallii, voit tehdä toisin. Peitä vain sängyille tarkoitetut alueet pahvikerroksella, paina alas painavilla esineillä ja jätä maaperä kypsymään koko kaudeksi. Tässä tapauksessa syksyyn mennessä nurmen koko nurmikasvien osa mädäntyy ja maa on valmis jalostukseen millä tahansa yllä olevista työkaluista.

Voit myös kaivaa maan neitsyt maaperän omin käsin yksinkertaisesti kääntämällä vihreällä ruoholla leikatut murskakerrokset alas. Tuloksena oleviin halkeamiin istutetaan perunoita, jotka itämisen jälkeen multaa runsaasti orgaanisilla aineilla.

Syksyyn mennessä entisellä neitsytmaaperällä voit sekä kerätä perunoita että hankkia maata, joka soveltuu melko hyvin jatkokäsittelyyn.

Kuinka kaivaa maahan oikein puutarhan alle

On olemassa useita perussääntöjä siitä, kuinka kaivaa maa oikein lapiolla, jotta ei aiheudu erityisiä vahinkoja terveydellesi:

 • Sinun ei pitäisi yrittää kaivaa koko maata kerralla, varsinkin jos sen pinta-ala on melko merkittävä, ja fyysisen rasituksen kokemus talven jälkeen vähenee nollaan.
 • Lapio on asennettava pystysuoraan maahan nähden, jotta bajonetti pääsee maahan mahdollisimman pienellä vaivalla.
 • Sinun ei pitäisi kerätä liikaa maata lapioon kerrallaan. On parempi tehdä enemmän pieniä mutta usein toistuvia liikkeitä.
 • Talven jälkeen vielä kosteassa tai jäätyneessä maaperässä ei tarvitse kaivaa. Tämä voi johtaa maan entistä suurempaan tiivistymiseen. On parempi odottaa vähän, kun maaperä kuivuu hieman.
 • Sinun ei pitäisi kävellä jo kaivetulla maalla ennen kylvämistä tai taimien istuttamista, jotta kaikki kulutettu ponnistus ei vähenisi nollaan.

Kuinka kaivaa umpeen kasvanut alue kauhalla

On toinen tapa kaivaa ruohon kasvanut alue. Tätä varten se esikäsitellään yhdellä rikkakasvien torjunta-aineista. Muutaman viikon kuluttua alue kaadetaan yllä kuvatulla tekniikalla. Viikkoa myöhemmin levitetään mineraalilannoitteiden kompleksi ja maaperä irtoaa uudestaan.

Maa on valmis kylvämiseen ja istuttamiseen.

Kuinka kaivaa jäätynyttä maata lapiolla

Kuten edellä mainittiin, ei ole paljon järkeä kaivaa jäätynyttä maata kasvipuutarhan rakentamiseksi, koska tämän menettelyn jälkeen maaperä voi tiivistyä vielä enemmän. Mutta jos on olemassa erityisiä olosuhteita, jotka pakottavat sinut kaivamaan jäätynyttä maata, voit käyttää seuraavia tekniikoita:

 • Tee tulipalo tulevan kaivamisen paikalle ja kaada jo lämmin maa sen palamisen jälkeen.
 • Käytä jackhammeria tai hakkaa ja jatka kaivamista lapealla vasta, kun olet poistanut ylemmän jäätyneen horisontin.

Tarvitseeko minun kaivaa puutarha syksyllä

Maan syksyn kaivaminen on erityisen välttämätöntä umpeen kasvaneen tontin tai neitsytmaan alkuvaiheessa. Tässä tapauksessa on parasta kaivaa maa suurina kerroksina ja jättää se tässä muodossa ennen talvea. Pakkanen tunkeutuu muodostuneisiin halkeamiin ja jäähdyttää luotettavammin rikkakasvien siemenet estäen niitä kehittymästä edelleen keväällä. On parasta kaivaa maa syksyllä samanaikaisesti levittämällä fosforilannoitteita maaperään, jotta kevääseen mennessä ne tulevat saataville kasvien juurille.

Lisäksi syksyn kaivamisen jälkeen maaperä on yleensä hyvin kyllästetty hapella.

Mutta jos puutarhaa on kehitetty pitkään, ei ole mitään erityistä järkeä kaivaa sitä syksyllä. On parempi asettaa se ylimääräisellä multaa kerroksella, joka mätänemisen jälkeen toimii hyvänä kasvien lannoitteena keväällä ja kesällä.

Johtopäätös

Puutarhan kaivaminen kauhalla tarkoittaa maan perusteellisempaa ja luotettavampaa viljelyä ennen viljelykasvien istuttamista. Ja runsaasti parannettuja malleja lapioista ja haarukoista antaa sinun suorittaa tämän työn mahdollisimman pian ja vähällä vaivalla.

Antaa palautetta

Puutarha

Kukat

Rakentaminen