Lehmä kävelee poikimispäivän yli: miksi ja kuinka monta päivää vasikka voi kantaa

Tapaukset, joissa lehmä on ylittänyt poikimispäivän, ovat yleisiä. Täällä meidän on vielä selvitettävä, mitä kukin omistajista tarkoittaa sanalla "läpäissyt". Raskaus kestää keskimäärin 285 päivää ± 2 viikkoa. Tästä syystä herää kysymys, mistä hetkestä katsotaan, että poikimisjakso on kulunut.

Miksi lehmä ylittää poikimispäivää?

Lehmien poikimisen viivästymiselle on monia syitä. Eikä kaikki heistä ole iloisia:

  • kaksoset;
  • mennä ohi;
  • suuri hedelmä;
  • ylitys;
  • väärä raskaus;
  • sikiön muumiointi.

Useimmissa tapauksissa omistajat uskovat, että jos lehmä ylittää poikimispäivän, hänellä on kaksoset. Itse asiassa nautakarja kuuluu yksittäisten eläinten ryhmään, kuten hevoset. Kaksoset syntyvät vain 1-2 prosentissa tapauksista. Ja tämä on yleensä hyvin ei-toivottu ilmiö. Jos hedelmöitetään kaksi munaa kerralla, on suuri keskenmenon riski. Ja syntyneet vasikat ovat heikompia kuin "yksittäiset". Se, että lehmä on ylittänyt määräajan, ei tarkoita, että siellä on välttämättä kaksosia. Myöhäisen poikimisen määrä ylittää huomattavasti kaksosien määrän nautakarjassa.

Tämä leviäminen selittyy sillä, että gobit "istuvat" kohdussa pitkään. Lähes kaikkien nisäkäslajien urokset ovat kehityksessä jäljessä naaraista. Jopa syntymän jälkeen. Siksi varhaisessa hotellissa sinun pitäisi mieluummin odottaa hiehoa ja myöhään - sonni. Lehmä voi ylittää silloinkin, kun vasikka on suuren vasikan kanssa. Mutta tässä on ehkä juuri poikimisen viivästyminen. Sikiöllä on aikaa kasvaa. Ja tässä tapauksessa syy ja seuraus sekoitetaan. Lehmä ei ohittanut, koska sikiö on suuri, ja vasikka kasvaa suureksi myöhäisen poikimisen takia. Viivästyminen tässä tapauksessa johtuu lievästä hormonaalisesta häiriöstä. Elimistössä ei ole tarpeeksi oksitosiinia poikimisen aloittamiseksi. Tällainen epäonnistuminen ei vahingoita raskautta, vain pidentää sitä.

Joskus tapahtuu ns. "Ylitys". Tällä sanalla on kaksi merkitystä. Yksi tarkoittaa lehmälle vakavia terveysongelmia, toinen osoittaa vain, että eläin kyllästettiin myöhemmin. Se on sängyssä. Mutta poikimisaika ei ole määritettävä laskemalla, vaan ulkoisilla merkeillä. Tämä voi tapahtua, jos lähellä on sonni. Ensimmäistä kertaa lehmä ei lannoittanut ja "hiljaa" omistajilta meni sonnien seuraavassa metsästyksessä. Tilanne patologioiden kanssa on huonompi.

Jos lehmä on ylittänyt määräajan, poikiminen voi olla odottamatonta eläimen omistajalle.

Patologiset syyt

Väärän raskauden aiheuttaa liian korkea hormonaalinen taso. Ulkopuolella kaikki etenee kuin alkio kehittyy kohdussa. Usein jopa peräsuolen tutkimuksessa on mahdotonta määrittää, mitä lehmä on menettänyt. Ultraääni voi auttaa tässä. Väärän raskauden kehitys ennen "poikimista" voi tapahtua 3 vaihtoehdon mukaan:

  • vatsa "tyhjenee" ilman seurauksia;
  • siellä on "poikimista";
  • pyometra kehittyy.

Väärällä tiineydellä eläimet usein "synnyttävät" ja osoittavat pennun rooliin ketään ja mitä tahansa, jopa elottomiin esineisiin.

Kommentti! Pyometran kehitys voi johtaa pakkoteurastukseen.

Sikiön muumifikaatio kehittyy keskellä raskautta. Alkio kuolee, mutta koska kohdunkaula on suljettu, mädäntyvät bakteerit eivät pääse sisälle. Myometriumin ja suljetun kaulan pienentyneen supistuvuuden vuoksi sikiö pysyy kohdussa. Vähitellen se kuivuu ja muumioituu.

Mumifioituna eläimillä ei ole merkkejä metsästyksestä, ja omistaja uskoo lehmän olevan raskaana.Ongelma "eliminoi itsensä", jos kohdun lihakset alkavat supistua. Mutta tässä tapauksessa lehmä kestää yli 3 viikkoa. Muumioituneet alkiot kuoriutuvat aina hyvin myöhään. Usein on välttämätöntä poistaa sikiö keinotekoisesti sopivien hormonipistosten jälkeen. Jälkimmäisiä tarvitaan kohdunkaulan avautumiseen, ja eläinlääkäri pääsi alkioon.

Kommentti! Mumifikaation jälkeen hedelmättömyys kehittyy usein, koska endometriumissa esiintyy kroonisia dystrofisia ja tulehduksellisia prosesseja.

Kuinka kauan lehmä voi kantaa vasikkaa

Yleensä lehmä kävelee noin 10 päivää. Enintään 26 päivää. Tämä on vain noin 260-311 raskauspäivää. Vaikka karjankasvattajien kokemusten mukaan poikimisen aikaa on harvinaista pidentää jopa 3 viikkoa. Useimmiten enintään 15.

Kommentti! Lausunto, jonka mukaan termi voi tulla 240. päivänä, ei vastaa todellisuutta: kahdeksannen kuukauden poikiminen on myöhäinen keskenmeno tartuntataudin kanssa.

Arvioitu ponnistelupiste "push-testin" aikana, jos kohtu on läpäissyt ehdot, joten voit selvittää, onko sisällä elävää vasikkaa

Mitä tehdä, jos lehmä ylittää poikimispäivänsä

Määräajan päättymiseen asti sinun ei tarvitse huolehtia liikaa. Mutta on tarpeen seurata raskauden kulkua. Myöhäinen poikiminen on yleensä vaikeaa johtuen siitä, että sikiöllä on aikaa kasvaa yli normin.

Jos epäilet myöhemmin, voit itsenäisesti tarkistaa, onko vasikka elossa vai ei. Tätä varten lehmä työnnetään voimakkaasti, mutta ei äkillisesti, vatsaan alhaalta oikealta. Pentu on heti raivoissaan tällä hoidolla ja antaa paluun.

Jos lehmä on jo kulunut 3 viikkoa 285. päivästä alkaen, on parempi kutsua asiantuntija, joka voi määrittää raskauden. Edellyttäen, että "push-testi" ei tuota tuloksia. Jos vasikka työntää ja utare alkaa täyttyä, on vain odottaa poikimista ja muistaa, että kasvinsyöjät voivat muuttaa aikaa mielivaltaisesti päivällä. Tämä on puolustusmekanismi. He eivät synny, jos on olemassa häiritsevä tekijä. Tässä tapauksessa omistaja itse voi olla syy tällaiseen päivittäiseen viiveeseen.

Johtopäätös

Jos lehmä on ylittänyt poikimispäivän yli 3 viikkoa, omistajalla on syytä huoleen. Arvioidun päivämäärän siirtäminen 10 päivällä on yleinen ilmiö, ei ole mitään syytä huoleen. Eläimet eivät ole koneita jälkeläisten tuottamiseksi tiukasti ajallaan.

Antaa palautetta

Puutarha

Kukat

Rakentaminen