Syyhy (syy, syy, sarkoptoosi) sioilla: hoito, oireet, valokuvat

Ei ole harvinaista, että sikoja ja porsaita kasvattavat viljelijät huomaavat, että eläinten iholle ilmestyy outoja tummia, melkein mustia rupia, joilla on taipumus kasvaa ajan myötä. Mitä tällainen musta kuori porsaan takana tarkoittaa ja miten sitä käsitellään, voit oppia yksityiskohtaisesti artikkelista.

Miksi siat ja porsaat kutisevat

Jos kasvattajalla on tilanne, jossa porsaat raapivat jatkuvasti, todennäköisesti hän tulee nopeasti johtopäätökseen taudin alkamisesta ja yrittää hoitaa vaivaa kotona. Tehokkuus minkään taudin hoidossa ei ole koskaan tarpeetonta, mutta ensin on syytä määrittää, mitä on käsiteltävä. Eläinten voimakkaalla kutinalla voi olla monia syitä, mutta se on todennäköisesti saanut tartunnan ihosairaudesta.

Porsaiden ja sikojen ihosairaudet

Siat ovat alttiita monenlaisille iho-olosuhteille. Jotkut heistä vaikuttavat pääasiassa nuoriin yksilöihin, muut sairaudet vaikuttavat yhtä lailla sekä porsaisiin että aikuisiin eläimiin. Yleisimpien sairauksien joukossa on syytä huomata:

 • syyhy;
 • dermatiitti;
 • furunkuloosi;
 • silsa;
 • ruusu;
 • vesikulaarinen tauti.

Suurimmalla osalla ihosairauksista on samanlaisia ​​oireita, minkä vuoksi jopa kokeneet kasvattajat tekevät usein virheitä diagnoosissa. On syytä muistaa, että vain eläinlääkäri voi tunnistaa taudin tarkasti suoritettuaan asianmukaisen tutkimuksen.

Sika sika porsaissa ja sioissa

Syyhy, joka tunnetaan myös nimellä rupi tai sarkoptoosi, on tauti, joka aiheuttaa tietyn tyyppisen punkin, joka elää sikojen ja porsaiden ihon alla, kuten on esitetty. Nämä loiset voivat asettua mihin tahansa eläimen kehon osaan, mutta vaikuttavat useimmiten silmien, nenän tai korvien ympärillä oleviin alueisiin, joissa iho on ohuin ja herkin.

Syyhyä on useita:

 • korvan syyhy, jossa punkit vaikuttavat vain porsaiden korviin;
 • yhteensä syyhy, kun loiset leviävät koko eläimen kehoon.

Oireet, diagnoosi

Ensimmäiset syyhyjen merkit porsaissa voidaan tunnistaa jo ennen oireiden ilmaantumista: eläimillä on voimakasta kutinaa ja kutinaa voimakkaasti, joskus repimällä iho vereksi, kuten kuvassa. Laajimpien syyhyvaurioiden kohdalla iho alkaa kuoriutua ja kasvaa rupilla.

Muita porsaiden syyhy oireita ovat:

 • luonnonvalkoisten kuorien esiintyminen kärsineillä alueilla, kuten yllä olevassa kuvassa on esitetty;
 • punoitus kuonossa ja korvien lähellä;
 • pariskuntien esiintyminen porsaiden iholla, samanlaisia ​​kuin hyönteisten puremat;
 • eläinten ahdistuneisuus ja aggressiivinen käyttäytyminen kutinan vuoksi.

Jos syyhy jätetään hoitamatta tässä vaiheessa, punkit leviävät koko kehoon vaikuttamalla sivuihin, raajoihin ja selkään. Iho muuttuu paksummaksi ja karkeammaksi, ja kuoret saavat tummanruskean, melkein mustan sävyn. Vakavat syyhy -tapaukset aiheuttavat anemiaa ja voimakasta heikkoutta porsaissa.

Tässä vaiheessa on erityisen tärkeää diagnosoida syyhy mahdollisimman pian. Hoidon viivästyminen voi johtaa eläimen kuolemaan.

Diagnoosin tekee pätevä eläinlääkäri tyypillisten kliinisten oireiden ja laboratoriotulosten perusteella. Analyysien tekeminen syyhyjen havaitsemiseksi on tarpeen ihon raapimiseksi porsaiden korvakkeista, ja lisäksi näytteet on otettava vähintään 10 prosentista karjasta. Jos syyhyjen aiheuttajia ei löydy, tutkimus on toistettava 3-4 viikon kuluttua.

Tärkeä! Syyhy on erityisen vaarallinen alle 1-vuotiaille porsaille. Jos eläimet jätetään hoitamatta, ne kuolevat uupumukseen ja akuuttiin myrkytykseen kutinapisteen erittämillä aineilla.

Kuinka käsitellä syyhy porsaissa ja sioissa

Syyhy voidaan hoitaa monin tavoin: sekä perinteisin että kansanmuotoisin. Syypyn lääketieteelliseen hoitoon kuuluu erilaisten voiteiden, aerosolien ja punkkien injektioiden käyttö. Jälkimmäistä pidetään tehokkaimpana.

Syyhyä vastaan ​​lääkkeet, kuten Doramektiini ja Ivermektiini, injektoidaan eläimen ihon alle nopeudella 0,3 ml / 1 kg sian painonpainoa, ovat osoittautuneet erityisen hyviksi.

Tärkeä! Ainoastaan ​​aikuiset punkit ovat alttiita injektioille, joten syypähoito on suoritettava 2-3 kertaa 2 viikon välein.

Ulkoiseen käyttöön tarkoitetut lääkkeet eivät ole osoittaneet yhtä tehokkuutta syyppien hoidossa, kuten:

 • Fosmet;
 • Amitraz;
 • Kreoliini;
 • Ektosinoli.

Niiden pohjalta valmistetaan liuos, joka viittaa ohjeisiin, minkä jälkeen syy käsitellään porsaissa 2 kertaa 10 päivän välein.

Usein karjankasvattajat harjoittavat sian ja porsaiden syyhyjen hoitoa kansanlääkkeillä. Suosituin näistä on koostumus, joka perustuu hapan kerma ruutiin:

 1. Hapan kerma ja ruuti sekoitetaan suhteessa 3: 1.
 2. Tuloksena olevan seoksen annetaan infusoitua 3 tuntia.
 3. Valmiita koostumuksia käytetään sairastuneiden alueiden hoitoon.

Tämän menetelmän lisäksi särken hoito porsaissa suoritetaan muiden kansanhoitomenetelmien avulla, esimerkiksi:

 • voide villin rosmariinin ja helenin juurista;
 • sekoitus pyykin saippuaa, sipulia ja valkosipulia;

Todistetut hyödyt syyhy- ja valkosipuliöljytinktuuran hoidossa:

 1. Yhdistä 100 g jauhettua valkosipulia 0,5 litraan sinappiöljyä ja kiehauta.
 2. Sitten tuli poistetaan ja koostumusta haastetaan vielä 20 minuuttia.
 3. Sitten seos jäähdytetään, suodatetaan, valkosipuli puristetaan.
 4. Lopputuotetta käytetään sikojen ihon hoitoon.
Tärkeä! Ennen syyhyjen hoitamista sinun on pestävä sairas eläin huolellisesti pesusaippualla ja poistettava syy.

Ihotulehdus

Toisin kuin syyhy, dermatiitti ei ole tarttuvaa. Se tapahtuu, kun sika tai porsaa vahingossa vahingoittaa ihoa ja infektio pääsee haavaan. Se aiheuttaa myös tulehdusprosessin. Kaiken ikäiset siat voivat saada ihotulehduksen.

Tämän taudin oireet vaihtelevat sian, loukkaantumisen vakavuuden ja porsaan immuniteetin mukaan. Yleensä sairastunut alue menettää hiukset ja muuttuu punaiseksi, ja haava peitetään rupilla, joiden alla kudosten uudistumisprosessit aktivoituvat. Vaurioituneen alueen koskettaminen antaa porsaalle epämiellyttäviä tunteita.

Jos eläimen keho ei pysty selviytymään infektiosta, haavasta tulee haava, siitä vapautuu mätä ja edistyneissä tapauksissa voi esiintyä nekroosia.

Lieviä taudin muotoja hoidetaan voiteilla ja antiseptisillä voiteilla, jotka desinfioivat haavoja ja lievittävät tulehdusta. Jos nekroosi alkaa sialla tai porsaalla, kyseinen kudos poistetaan kirurgisesti.

Furunkuloosi

Yksittäisten haavaumien esiintyminen porsaiden rungossa voi laukaista erilaisia ​​stafylokokkibakteereja. Loukkaantumisen tai muun vahingon sattuessa ne menevät hiusrakkulaan ja edistävät sen tulehdusta, mikä johtaa kiehumiseen. Furunkuloosia esiintyy myös vitamiinien puutteen vuoksi eläimen ruokavaliossa tai huonon hygienian vuoksi.

Usein tautia hoidetaan hankaamalla iho jodilla, kirkkaanvihreällä tai salisyylihapolla.Tulehduksen lievittämiseksi hoidossa käytetään voiteita, joissa on ihtyolivoitetta tai parafiinia.

Jos kiehuminen on liian suuri ja aiheuttaa sialle voimakasta kipua, voidaan normaalin hoidon lisäksi tarvita eläinlääkärin toimenpiteitä. Hän antaa eläimelle injektion novokaiinista, puhdistaa kasvaimen mätästä ja desinfioi haavan. Yleensä sialle annetaan sitten antibioottikuuri.

Tärkeä! Tähän tautiin liittyy usein ruokahaluttomuus, kuume ja eläimen yleinen heikkous. Nämä oireet ovat yleisiä ja voivat viitata vakavampaan sairauteen porsaissa.

Silsa

Toinen syy, miksi porsaat kutisevat, voivat olla silsa. Tämä ihosairaus esiintyy sikojen ja porsaiden tartunnan seurauksena tartunnan saaneiden taloustavaroiden aiheuttamasta sieni-infektiosta tai kosketuksesta muiden eläinten kanssa. Porsaat ovat yleensä alttiimpia taudille jopa 6-8 kuukautta. Heidän immuniteettinsa tässä iässä ei ole vielä riittävän vahva, ja siksi he ovat paljon herkempiä taudinaiheuttajien vaikutuksille.

Silsaa infektoivilla porsailla on seuraavat oireet:

 • soikeat tai timantinmuotoiset täplät ilmestyvät kehon pinnalle;
 • ärsytyskohdissa oleva iho sakeutuu ja hiutaleina;
 • eläimet kokevat voimakasta kutinaa ja naarmuttavat sairastunutta aluetta, kunnes muodostuu rupia.

Sikoja tulisi hoitaa tämän taudin varalta varmistamalla, että tartunnan saaneet henkilöt eristetään terveistä. Ennaltaehkäisevissä tarkoituksissa jälkimmäisten tulisi rokottaa porsaat jäkälää vastaan.

Hoitona sairaiden eläinten iho on suositeltavaa hoitaa sienilääkkeillä tai -liuoksilla. Erilaiset sisäiseen käyttöön tarkoitetut suspensiot ovat erittäin tehokkaita taudin hoidossa. Niistä on syytä mainita:

 • Griseofulviini;
 • Ketokonatsoli;
 • Itrakonatsoli.
Tärkeä! Infektiokeskusten lopullisen poistamiseksi huone, jossa tartunnan saaneet siat olivat, on desinfioitava perusteellisesti.

Ruusu

Ihon värimuutokset ja kuoren ulkonäkö porsaissa voivat olla merkkejä erysipeloista. Erysipelas on vaarallinen tartuntatauti sekä sioille että ihmisille. Ensimmäiset taudin oireet alkavat näkyä 7-8 päivän kuluttua. Akuutin tulehduksen merkkejä ovat:

 • eläimen lämpötilan voimakas nousu 42 ° C: seen;
 • ruokahalun menetys;
 • sian raajojen tunnottomuus, jonka vuoksi hän kieltäytyy liikkumasta;
 • maha-suolikanavan häiriöt;
 • ihon punoitus tai sininen värimuutos vatsassa ja kaulassa.

Tätä taudin muotoa pidetään vaarallisimpana eläimille, koska se kehittyy nopeasti ja voi aiheuttaa sikojen kuoleman, ellei ajoissa anneta hoitoa.

Krooninen taudin muoto ei ole yhtä vaarallinen porsaille. Siihen liittyy laaja kudosnekroosi, ja se vaikuttaa ajan myötä niveliin ja sydänlihakseen. Krooniset erysipelat kehittyvät, jos eläimen hoitoa ei oteta huomioon pitkään aikaan.

Taudin subakuutti muoto etenee toisinaan hitaammin, ja sitä voidaan hoitaa melko menestyksekkäästi. Hänellä on voimakkaita oireita. Joten sille on ominaista:

 • kutina
 • erityinen ihottuma, joka muodostaa karmiininpunaiset kuviot iholle, muistuttaen leopardin ihon pisteitä.

Hoidettaessa taudin subakuutin lajikkeen porsaat palaavat tavalliseen elämäntapaansa 10-14 päivän kuluttua.

Sikojen erysipeloja tulisi käsitellä osana monimutkaista hoitoa, koska infektio vaikuttaa kaikkiin sian kehon järjestelmiin. Voit tehdä tämän soveltamalla:

 • antibiootit ja kuumetta alentavat lääkkeet;
 • vitamiini- ja mineraalikompleksit;
 • lääkkeet, jotka säätelevät sydämen toimintaa;
 • anthelmintiset yhdisteet.

Koska erysipelas on tartuntatauti, sairaiden porsaiden hoidon aikana on välttämätöntä erota terveistä ja toimenpiteiden lopussa käsitellä kyniä bakterisidisillä aineilla.

Tärkeä! Subakuuttia tautia voi seurata akuutti sairaus, jos tartunnan saanut eläin on usein stressaantunut tai jos kasvatusolosuhteet eivät ole optimaalisia. Siksi hoidon aikana on kiinnitettävä erityistä huomiota sikojen ruokavalioon ja niiden tilojen hygieniaan, joissa niitä pidetään.

Vesikulaaritauti

Jos porsailla kehossaan on haavaumia, jotka näyttävät rupilta, tämä voi olla merkki vesikulaarisen taudin ilmentymisestä. Tämän taudin syyn uskotaan olevan virus, suvun Enterovirus, joka tulee terveiden eläinten kehoon joutuessaan kosketuksiin sairaiden henkilöiden tai heidän jätteensä kanssa. Seuraavat vesikulaaritautin oireet havaitaan:

 • eläinten kieltäytyminen syömästä;
 • eläinten tilan yleinen heikkeneminen, letargia;
 • lämpötilan nousu;
 • rupien ilmestyminen porsaissa kuonoalueella, vatsassa, taka- ja etuosissa.
Tärkeä! Taudin ulkoiset merkit ovat samanlaisia ​​kuin suu- ja sorkkataudin, joten ota yhteyttä eläinlääkäriisi tarkan diagnoosin ja hoidon valinnan varmistamiseksi.

Vesikulaaritautivirus on erittäin sitkeä ja pysyy sian kehossa ja lihassa pitkään. Se on käytännössä immuuni desinfiointiaineille. Voit päästä eroon käsittelemällä paikkoja, joissa sikoja pidetään, käyttämällä korkeita lämpötiloja (yli 65 ° C) ja erilaisia ​​kemiallisia liuoksia, esimerkiksi:

 • 2% formaldehydiä;
 • 2% klooria;
 • lämmitetty 2% natriumhydroksidi.

Tähän mennessä on edelleen epäselvää, miten vesikulaaritauti hoidetaan. Aikuiset eläimet toipuvat yleensä ilman lisähoitoa 7 päivän kuluessa, jos heille annetaan lepoa ja runsaasti nesteitä. Tänä aikana heidän kehonsa tuottaa erityisiä vasta-aineita, jotka voittavat viruksen. Siat kuolevat tähän tautiin hyvin harvoin, 10% tapauksista. Tämä ei kuitenkaan koske porsaita, jotka ruokkivat äidinmaitoa: he ovat haavoittuvimpia infektioryhmiä.

Tärkeä! Vesikulaarisen taudin ehkäisemiseksi terveille porsaille voidaan käyttää inaktivoitua rokotetta. Tällainen rokotus suojaa eläimiä tartunnalta 5-6 kuukauden ajan.

Ehkäisevät toimenpiteet

Syyhy ja muut ihosairaudet voivat olla vaikeita hoitaa, mutta suurin osa niistä voidaan välttää porsaiden asianmukaisella hoidolla:

 1. Säännöllinen hygienia ja sikakarsojen pitäminen puhtaina auttavat estämään sairauksia.
 2. Tasapainoinen ruokavalio lisäämällä vitamiineja syksy-talvikaudella vahvistaa eläinten puolustuskykyä, mikä tekee niistä vähemmän alttiita sienille ja mikrobeille.
 3. Porsailla tulee aina olla puhdas ja raikas vesi. Kuivuneista ja heikentyneistä yksilöistä tulee ensisijaisesti tautien kantajia.
 4. Systemaattisia eläinlääketieteellisiä tutkimuksia ei pidä unohtaa. Pätevä lääkäri pystyy tunnistamaan taudin ensimmäiset oireet ja antamaan tarvittavat suositukset sen hoitamiseksi.
 5. Oikea-aikainen rokotus auttaa estämään monia sairauksia, joihin liittyy vakavia komplikaatioita, joten niitä ei pitäisi lykätä.

Johtopäätös

Kuten artikkelista käy ilmi, porsaan takaosassa oleva musta kuori ei aina ole merkki syypistä ja on melko yleinen oire muille ihosairauksille. Joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta kaikki nämä sairaudet voidaan hoitaa ilman komplikaatioita. Samaan aikaan, mitä aikaisemmin taudin suhteen toteutetaan, sitä korkeampi tae porsaan paranemiselle on.

Kommentit (1)
 1. Siat kutisevat ilman syyhy- ja mato kutinaa 2 kuukauden ajan

  13.02.2021 klo 12:02
  Sokolenko Ludmila
Antaa palautetta

Puutarha

Kukat

Rakentaminen